Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Громадська рада Новини Обговорення проблемних питань наближає до їх вирішення

Обговорення проблемних питань наближає до їх вирішення

222 липня в малому залі виконавчого комітету відбулося чергове засідання Громадської ради, яку провів голова ради Анатолій Остапенко. На зустріч до представників громадськості завітав в.о. міського голови, секретар міської ради Михайло Полодюк.
На порядок денний засідання Громадської ради було винесено ряд важливих та актуальних питань життєдіяльності громади міста.
Перше питання, яке розглянули представники громадських організацій —обговорення перспектив здійснення перевезення пільгових категорій у місті. Про проблеми перевезення пільговиків розповів начальник управління економічного розвитку Олександр Гринь. Після цього учасники зібрання обговорили методику вироблення вартості тарифу на перевезення у місті, як у звичайному режимі, так і у режимі маршрутного таксі.
У свою чергу перевізники наполягали на перегляді відсоткової ставки на виплату відшкодувань за пільгові перевезення, які надходять із субвенцій за рахунок державного бюджету України.
Начальник відділу правової роботи, правової освіти та державної реєстрації нормативно-правових актів міськрайонного управління юстиції Святослав Футій розповів представникам громади, які зміни чекають у разі прийняття нового проекту Конституції України. Зокрема, він ознайомив присутніх з пропозиціями щодо змін до Основного Закону України, що підготовлені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Вони направлені на реалізацію реформи місцевого самоврядування, Концепцію якої було схвалено Урядом 1 квітня 2014 року. Необхідність таких змін обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади і без відповідних змін провести реформу неможливо. Основні зміни передбачають: запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування; передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня; розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень; чітке забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках; ліквідацію державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з тільки контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.
Про підготовку до опалювального сезону 2014-2015 рр. та впровадження заходів з енергоефективності та енергетичної безпеки у місті Шепетівці інформував в.о. головного інженера ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Віталій Ковальчук. За словами представника підприємства на сьогоднішній день 13 з 18 котелень вже готові до нового опалювального сезону, на 5 котельнях наразі проводиться технічне обслуговування. Під час проведення технічних робіт було замінено 225 метрів теплотраси, проведено профілактичні роботи.
Про діяльність комунального підприємства «Шепетівське водопровідно-каналізаційне господарство» та встановлені тарифи на водопостачання та водовідведення розповів головний інженер комунального підприємства «Шепетівське водопровідно-каналізаційне господарство» Андрій Савчук.
В місті відбулося зростання тарифу для населення на послуги водопостачання та водовідведення. Ця новина сьогодні стосується не лише водопостачання, а майже всіх видів комунальних послуг.
Держава не може штучно стримувати тарифи і їх ціна поповзла вгору. Проблема виникла давно і дуже багато років її розв’язували пост-фактум. Тобто, коли тариф досягав уже критичного рівня, його трохи підвищували. При цьому він продовжував залишатися збитковим. За словами головного інженера підприємства розрахунок тарифів на послуги водопостачання та водовідведення на ШКПВКГ востаннє проводився ще у 2011 році.
Відповідно ціна більшості складових витрат на електроенергію, паливно-мастильні матеріали, розміру мінімальної заробітної плати тощо за цей період суттєво зросла.
Зокрема, в 2014 р. відбулось значне зростання цін на паливно-мастильні матеріали, необхідні для роботи автотракторної техніки, яка здійснює ліквідацію аварійних ситуацій та обслуговування водопровідно-каналізаційних мереж. Також відбувся ріст законодавчо визначеного рівня мінімальної заробітної плати.
У зв’язку з цим, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг 11 липня 2014 року прийняла Постанову № 895 про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до рівня економічно обґрунтованих.
Як доповів Андрій Романович відповідно до вище зазначеної Постанови, з 1 серпня 2014 року, з урахуванням податку на додану вартість, тарифи становитимуть :на водопостачання – 8,77 грн. за 1м3 ; на водовідведення – 8,71 грн. за 1м3 ;
Фактично відбулося встановлення єдиного тарифу для всіх категорій споживачів, тобто тарифи для населення підняли до вартості водопостачання та водовідведення для бюджетних та інших (комерційних) споживачів.
Присутніх цікавило питання чому тарифи у найближчого сусіда у місті Славута, чи в столиці є нижчий.
Як пояснив керівник специфіка господарської діяльності підприємств, що забезпечують послугами з централізованого водопостачання і водовідведення споживачів різних регіонів країни, базується на різних чинниках, які об’єктивно впливають на фінансові результати діяльності цих підприємств та рівень тарифів. Різний рівень тарифів залежить від багатьох факторів, а саме: нерівно віддаленість від джерел водопостачання, обсягів виробництва, розгалуженість комунікацій, різний стан (зношеність, модернізація) основних фондів та інші показники, що впливають на фактичний розмір витрат.
У Києві або у Хмельницькому тарифи менші, в порівнянні з нашим тарифом, але ніхто не враховує, що на 1 кілометр труби в цих містах кількість споживачів становить від 1000 до 5000, а у нас ледве дотягує до 100, а в приватному секторі взагалі до 30 абонентів. У місті Славута, яка є за кількістю населення є майже однаковою, що і Шепетівка кількість промислових підприємств, які є споживачами послуг з водопостачання та водовідведення у цьому місті, перевищують наше у рази. Чого тільки варті «Славутський пивоварний завод», «Славутський солодовий завод», комбінат «Будфарфор» тощо, якщо б у нашому місті були такі промислові підприємства, то тарифи на воду для населення були набагато меншими. Також позитивно впливають на рівень тарифів у Славуті – державні дотації на розвиток інфраструктури міст, які входять у 30 кілометрову зону спостереження Хмельницької атомної станції.
На завершення засідання члени Громадської ради висловили думку щодо необхідності проведення обговорень важливих питань життя громади і в подальшому, а Михайло Полодюк зауважив, що лише у співпраці міської ради та громадськості можна покращити життя у місті.

 

     Споживчий ринок       

      mvs