Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська міжрайонна прокуратура інформує Стан боротьби зі злочинністю та корупцією, забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян на території міста Шепетівки та Шепетівського району за 12 місяців 2012 року

Стан боротьби зі злочинністю та корупцією, забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян на території міста Шепетівки та Шепетівського району за 12 місяців 2012 року

Підбиваючи підсумки минулого року, який має величезне значення для правового життя як України в цілому так і для Шепетівського району, хочу зазначити, що правоохоронними органами району розпочато багато важливих справ, у більшості з яких досягнуто позитивних результатів.

Більшість з них пов’язана з введенням в дію нового Кримінального процесуального кодексу України, який має на меті всемірний захист прав громадян, передусім – учасників процесу.

Для запровадження нового КПК у стислі терміни створено Єдиний реєстр досудових розслідувань, який у повній мірі використовується працівниками органів кримінальної юстиції району.

Крім того, з 01 грудня 2012 року набрали чинності зміни до Закону України «Про прокуратуру», якими дещо змінено повноваження та правові основи діяльності органів прокуратури.

Підбиваючи підсумки року з окремих напрямків діяльності хочу зазначити, що є багато позитивних напрацювань. Водночас, залишається низка проблем, які потребують прискіпливої прокурорської уваги.

Завдяки вжитим заходам, у тому числі координаційного характеру на території м. Шепетівки та Шепетівського району намітилась тенденція до зниження рівня злочинності загальної спрямованості, незначна стабілізація криміногенної ситуації (аналіз стану злочинності проведено з урахуванням вимог введеного в дію 20.11.2012 нового Кримінального процесуального кодексу України).

За період 2012 року всього на території Шепетівського району та м. Шепетівки скоєно – 615 злочинів проти – 621 за аналогічний період минулого 2011 року.

Водночас, на території району зберігається високий рівень злочинності на 10 тис. населення, а саме – 78,3 злочини, це попри те, що середньо-обласний показник становить 66,2 злочини.

Із загальної кількості зареєстрованих на території обслуговування Шепетівського МВ УМВСУ в області злочинів загальної спрямованості – 261 є тяжкими та особливо тяжкими. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року тяжких та особливо тяжких зареєстровано 302 злочини, тобто спостерігається тенденція зниження даної категорії злочинів на -13,6 %.

Як негативний факт слід відзначити низький відсоток оперативного розкриття злочинів загальної спрямованості, в основному майнових злочинів.

20.11.2012 набув чинності Кримінальний процесуальний кодекс України. З моменту вступу в дію нового КПК України та станом на 28.12.2012 в Єдиному реєстрі досудових розслідувань ОВС зареєстровано 258 кримінальних проваджень, Шепетівською міжрайонною прокуратурою таких проваджень зареєстровано – 43, з яких 38 надіслано в СВ Шепетівського МВ УМВСУ в Хмельницькій області для провадження досудового розслідування.

На усунення порушень закону щодо профілактики злочинності, міжрайонною прокуратурою начальнику міськвідділу міліції внесено 19 документів прокурорського реагування відносно працівників міліції. За результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 20 працівників міліції.

 

Робота міжрайонної прокуратури.

Упродовж 2012 року Шепетівською міжрайонною прокуратурою за результатами правозахисної діяльності порушено 2 кримінальні справи, при цьому кримінальні справи за малозначимими фактами не порушувались, з них всі справи завершені досудовим слідством. За результатами розгляду цих справ судом винні особи не виправдовувались, справи на додаткове розслідування не повертались.

На усунення порушень законів внесено 168 та подань, 59 протестів, за результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 215 посадових осіб, з них 83 – це посадові особи органів державного контролю.

Поряд з цим, за результатами розгляду документів прокурорського реагування відшкодовано 4325 тис. гривень, у тому числі до бюджету 89 тис. грн.

Упродовж 12 місяців 2012 року в Шепетівській міжрайонній прокуратурі досудовим слідством завершено 5 кримінальних справ різної категорії.

За період 2012 року міжрайонною прокуратурою скасовано 46 незаконних постанов слідчих та органів дізнання про зупинення досудового слідства, 9 – про закриття справи; надано 58 письмових вказівок по кримінальних справах; затверджено 35 подань слідчих до суду про обрання запобіжного заходу обвинуваченим – взяття під варту, 22 подання про проведення обшуків та виїмок, 12 подань про поміщення обвинувачених у вартове відділення психіатричної лікарні для проведення стаціонарних судово-психіатричних експертиз. З питань слідства і дізнання упродовж 2012 року вирішено 150 звернень.

Упродовж 2012 року державними обвинувачами Шепетівської міжрайонної прокуратури підтримано державне обвинувачення в суді першої інстанції у 260 кримінальних справах, з них у 115 справах постановлені вироки.

Міжрайонною прокуратурою в 2012 році заявлено позовних заяв на загальну суму 1966 тис. грн., з яких на даний час задоволено на суму 1709 тис. грн. та реально виконано на суму 1844 тис. грн.

Упродовж 12 місяців 2012 року міжрайонною прокуратурою складено 1 протокол про вчинення правопорушення пов’язаного з корупцією та порушено і розслідувано 2 кримінальні справи, пов’язані з корупційно-карними діяннями.

Шепетівським МВ УМВСУ в області упродовж 12 місяців 2012 року у сфері протидії корупції виявлено 1 кримінально-карне діяння (за ст. 368 КК України).

Все вищенаведене з недоліків впливає на стан злочинності, появу нових форм злочинних проявів і вимагає від правоохоронних органів забезпечення злагодженої і скоординованої роботи.

Стан злочинності та правопорядку за 12 місяців 2012 року буде обговорений на координаційній нараді керівників правоохоронних органів міста Шепетівки та Шепетівського району.

Сьогодення ставить перед нами багато нових завдань в утвердженні законності у різних сферах. Проте, пріоритети прокурорської діяльності залишаються незмінними та й надалі будуть враховуватись під час здійснення міжрайонною прокуратурою наглядової діяльності.

 

 

Міжрайонний прокурор                                          А. Швець


 

     Споживчий ринок       

      mvs