Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська міжрайонна прокуратура інформує Закон і ми. Неповнолітніх — до відповідальності.

Закон і ми. Неповнолітніх — до відповідальності.

     Протягом 2012 року у Шепетівському районі відбулося зниження кількості злочинів, вчинених неповнолітніми на 38%. Загалом неповнолітні скоїли 21 злочин (у 2011 році їх було 26), з яких у стані алкогольного сп’яніння вчинено 7 злочинів (у 2011 році – 5), у групі — 14 (у 2011 році - 6).

   Із загальної кількості злочинів вчинено в основному вчиняються злочини майного характеру (крадіжки, пограбування).

   Прикро констатувати, але двоє неповнолітніх, будучи засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, вчинили злочини повторно.

   Так, 3 жовтня 2011 року неповнолітні П. і Л. разом із Б. пошкодили замки дверей магазину в місті Шепетівці, проникли всередину і викрали звідти товарно-матеріальних цінностей на 12160 грн. Шепетівський міський відділ міліції порушив кримінальну справу за вказаним фактом крадіжки за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, яку 18 січня 2012 року з обвинувальним висновком направлено до Шепетівського міськрайонного суду для розгляду.

   Але під час розгляду справи у суді неповнолітній П., 1996 р.н., повторно вчинив новий злочин.

   Для неповнолітнього шепетівчанина А., 1994 р.н., також закон не писаний, як мовиться. П’ятого липня 2011 року він проник до кафе-бару, що розташоване у Шепетівці, разом із неповнолітнім Л., якого втягнув у злочинну діяльність. Підлітки винесли із кафе алкогольних напоїв і продуктів харчування на суму 14710 грн. Цей злочин передбачений ч. 3 ст. 185 КК України.

   Вироком Шепетівського міськрайонного суду від 18 квітня 2012 року А. засуджено за ч. 1 ст. 122 КК України до трьох років позбавлення волі, а на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

   Однак А. на шлях виправлення не став, а 2 січня 2012 року біля входу до гуртожитку Шепетівського медичного училища побив гр. Б. Такий злочин класифікується ч.1 ст. 122 КК України.

   Вироком Шепетівського міськрайонного суду від 26 грудня 2012 року А. призначено остаточне покарання у вигляді 4 років 6 місяців позбавлення волі.

   Міжрайонна прокуратура упродовж 2012-го та поточного років провела перевірки та проаналізувала стан рецидивної злочинності серед неповнолітніх району.

   Так, відповідно до ч. 2 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими, звільненими від покарання з випробуванням за місцем проживання, покладається на органи внутрішніх справ. Крім того, згідно з п. 3.5.3 розділу IV Інструкції про порядок виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань, працівники служби дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах дітей щомісяця повинні перевіряти спосіб життя засуджених за місцем проживання, про що до кінця поточного кварталу надають письмову довідку, рапорт, які долучаються до особових справ засуджених.

   Проте, працівники відділу кримінальної міліції у справах дітей та служби дільничних інспекторів Шепетівського МВ УМВС зазначені вимоги законодавства виконують неналежним чином.

   Під час перевірки встановлено, що за станом на 7 лютого 2013 року на обліку кримінально-виконавчої інспекції перебуває 6 неповнолітніх осіб, які вчинили злочин і засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

   Зокрема, вироком Ізяславського міськрайонного суду від 2 лютого 2012 року неповнолітнього В., 1995 р.н., засуджено за ч. 2 ст. 186 КК України до 1 року позбавлення волі, та із застосуванням ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік. Двадцятого квітня 2012 року неповнолітнього В. взято на облік кримінально-виконавчої інспекції Шепетівського МВВС.

   Однак, незважаючи на цю обставину, упродовж дев’яти місяців працівники міліції контроль за його поведінкою не здійснювали, про що свідчить відсутність відповідних документів в особовій справі засудженого. Аналогічні порушення щодо перевірки та контролю за поведінкою під час відбування покарань встановлено у справах й інших неповнолітніх засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

   Недостатній контроль привів до того, що протягом 2012 року неповнолітні А. і П. повторно вчинили злочини.

   Таким чином, необхідно активізувати роботу на даному напрямку, налагодити тісну співпрацю між міліцією, кримінально-виконавчою інспекцією, навчальними закладами, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді міста та району, службами у справах дітей, спрямовану на попередження рецидивної злочинності серед дітей і попередження правопорушень.

              

     Т.БОЙКО,

   прокурор Шепетівської міжрайонної

     прокуратури, юрист 2 класу.

 

     Споживчий ринок       

      mvs