Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська міжрайонна прокуратура інформує Результати роботи Шепетівської міжрайонної прокуратури за І квартал 2013 року

Результати роботи Шепетівської міжрайонної прокуратури за І квартал 2013 року

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань, закріплених Конституцією України захист незалежності держави, суспільного та державного ладу, політичної та економічної системи, прав національних груп і територіальних утворень, гарантованих Конституцією, іншими законами України соціально-економічних, політичних, особистих прав та свобод людини і громадянина, основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих рад.

Проведені упродовж І кварталу поточного року міжрайонною прокуратурою перевірки засвідчили, що залишаються поширеними випадки несвоєчасної виплати заробітної плати. Складною залишається ситуація щодо дотримання прав дітей, додержання законності у сфері оподаткування, у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також під час застосування правоохоронними органами м. Шепетівки та Шепетівського району положень нового Кримінального процесуального Кодексу України.  

Недотримання окремими посадовими особами законодавства продовжують призводити до порушення прав великої кількості громадян, а тому такі факти набувають у районі негативного суспільного резонансу.

Враховуючи значимість цих питань, вони перебувають на постійному контролі міжрайонної прокуратури.

Відповідно до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності органів прокуратури» упродовж І кварталу поточного року міжрайонною прокуратурою прийнято 84 постанови про проведення перевірок в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів за результатами яких проведені результативні перевірки з вжиттям заходів щодо усунення виявлених порушень та притягнення винних посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Так, упродовж зазначеного періоду міжрайонною прокуратурою керівникам правоохоронних органів, органів державного контролю та місцевого самоврядування внесено 82 подання, за результатами розгляду яких порушення закону усунуто, 53 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, скасовано 4 акти, відшкодовано 507 тис. грн., з яких 27 тис. грн. до державного бюджету.

За порушення законодавства про оплату праці упродовж поточного року міжрайонною прокуратурою внесено 3 подання за результатами розгляду яких 4 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Не залишився поза увагою і захист прав та свобод неповнолітніх. На цьому напрямку наглядової діяльності міжрайонною прокуратурою в поточному році внесено 12 подань за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 посадовців з яких 1 посадову особу органу державного контролю.

Крім того, на захист прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері упродовж поточного року міжрайонною прокуратурою внесено 12 подань за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 посадовців органів контролю.

За результатами наглядової діяльності у сфері захисту прав громадян та інтересів держави під час притягнення громадян до адміністративної відповідальності упродовж І кварталу внесено 18 подань, за результатами розгляду яких 8 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Упродовж І кварталу поточного року відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України процесуальними прокурорами міжрайонної прокуратури здійснювався нагляд за додержанням законів у кримінальних провадженнях у формі процесуального керівництва в 498 кримінальних провадженнях, з яких 52 кримінальних провадження направлено до Шепетівського міськрайонного суду з обвинувальними актами для розгляду по суті.

Разом з тим, на протязі зазначеного періоду прокурорами прокуратури підтримано державне обвинувачення у 15 кримінальних провадженнях з постановленням обвинувальних вироків.

Водночас, міжрайонна прокуратура реагувала на порушення прав громадян та інтересів держави не лише шляхом внесення документів прокурорського реагування. Пріоритетним напрямком роботи залишається представництво інтересів громадян та держави в судах.

Так, вагомою та результативною на вказаному напрямку залишається позовна робота на захист прав громадян, які з різних причин не можуть самостійно захистити свої інтереси в суді.

Протягом І кварталу поточного року міжрайонною прокуратурою в порядку цивільного, господарського, адміністративного, кримінального судочинства на захист інтересів громадян та держави заявлено позовів 17 позовів до місцевого та спеціалізованих судів на загальну суму 14,3 млн. грн.

Питання здійснення нагляду за додержанням вимог антикорупційного законодавства перебувають на постійному контролі в Шепетівській міжрайонній прокуратурі.

Так, за наслідками проведених перевірок міжрайонною прокуратурою упродовж І кварталу поточного року складено та направлено до суду 2 протоколи про вчинення правопорушень пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких порушники притягнуті судом до адміністративної відповідальності.

Питання нагляду за додержанням законів в діяльності контролюючих органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є об'єктом постійної уваги Шепетівської міжрайонної прокуратури.

 

 

 

Шепетівський

міжрайонний прокурор                                                                А. Швець

 

     Споживчий ринок       

      mvs