Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська міжрайонна прокуратура інформує Корупція як негативне явище в суспільстві

Корупція як негативне явище в суспільстві

Корупція є одним з основних чинників, які створюють реальну загрозу безпеці, демократичному розвитку держави та суспільства, конституційному ладу, а саме: підриває авторитет країни, завдає шкоди демократичним засадам управління суспільством, функціонуванню державного апарату, обмежує конституційні права і сво­боди людини та громадянина, особливо пересічних осіб, порушує принципи верховенства права, порушує встановлений порядок здійснення повноважень посадовими і службовими особами органів державної влади, управлінських структур приватного сектора, руй­нує моральні та суспільні цінності; дискредитує державу на міжна­родному рівні.

Корупція в Україні набула ознак системного явища, яке поширює свій негативний вплив на всі сфери суспільного життя, все глибше укорінюючись у повсякденному житті як основний, швидкий та найбільш дієвий протиправний засіб вирішення питань, досягнення певних цілей. Масштаби поширення корупції загрожують національній безпеці України. 

 В зв’язку з чим, Указом Президента України від 21 жовтня 2011 року схвалено «Національну антикорупційну стратегію на 2011- 2015 роки».

В умовах соціально-економічних реформ, які наразі здійснюються в державі, пріоритетними напрямами антикорупційної політики мають стати виявлення та усунення умов, що сприяють або можуть сприяти виникненню корупції, а також запобігання спробам їх створити.

Національна антикорупційна стратегія розроблена на основі аналізу ситуації, пов'язаної з різними проявами корупції в державі, з використанням світового досвіду та рекомендацій міжнародних організацій за результатами моніторингу й оцінки стану запобігання і протидії корупції в Україні.

Успішна протидія корупції можлива за умови наявності таких складових: належного антикорупційного законодавства, ефективного його застосування відповідними органами державної влади і органами місцевого самоврядування, координації їх діяльності; ефективної системи протидії корупції в усіх сферах діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування та на всіх рівнях; відкритості та інформованості громадськості про здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції; взаємодії об'єднань громадян з органами державної влади і органами місцевого самоврядування у сфері формування та реалізації державної антикорупційної політики, підтримки антикорупційних заходів держави громадянським суспільством.

Варто зазначити, що за результатами роботи міжрайонної прокуратури у сфері протидії корупції лише протягом січня – червня 2013 року складено 4 протоколи про корупційні правопорушення вчиненні сільськими головами та депутатами різних рівнів за порушення конфлікту інтересів та фінансового контролю, які розглянуті судом, а винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

 

Старший прокурор Шепетівської

міжрайонної прокуратури

молодший радник юстиції                                                            Р. Вознюк

 

     Споживчий ринок       

      mvs