Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Управління Держтехногенбезпеки Застереження при виявленні вибухонебезпечних предметів

Застереження при виявленні вибухонебезпечних предметів

Територія Хмельницької області нашпигована різноманітними вибухонебезпечними залишками від жорстоких боїв, що точилися під час Першої та Другої світових війн. До цього „добра", в наші часи, додаються ще вибухонебезпечні балони з-під природного газу, кисню, ацетилену тощо, а також різні предмети та пристрої, що самотужки виготовляються „народними умільцями" для риболовлі, а то й для більш зловмисних цілей. Знаходяться і „колекціонери", що збирають небезпечні диковинки різних часів, наражаючи на небезпеку не тільки себе, а й сусідів. Звертаємо увагу і ще на одну небезпечну „підприємливість" деяких громадян – здачу застарілих боєприпасів на прийомні пункти металобрухту. При цьому вони не замислюються, що заробляючи копійки, піддають смертельній небезпеці велику кількість людей: на приймальних пунктах, далі - при транспортуванні і, зрештою, – на металургійних підприємствах під час переплавки металобрухту. Досить часто життя та здоров’я великої кількості невинних людей ставиться під загрозу, а особливо неповнолітніх дітей.

На території області й надалі продовжують мати місце випадки виявлення вибухонебезпечних предметів – боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни.

 

   ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, ПАМ'ЯТАЙТЕ: Брати вибухонебезпечний предмет у руки, переносити його, кидати у вогонь, розбирати тощо – смертельно небезпечно для вас та оточуючих!

   Навіть найбільш уразливі частини боєприпасів (підривачі, детонатори) десятками років за будь–яких умов зберігання не втрачають своєї смертоносної сили. Час та неналежні умови зберігання не впливають на вибухівку і запали. Не варто намагатись самому розібратися зі знайденим підозрілим предметом. У деяких боєприпасах для ускладнення їх зняття та знешкодження, крім традиційних підривачів, додатково встановлюються різноманітні „сюрпризи", з якими і досвідченим саперам, навіть застосовуючи спеціальне спорядження, нелегко (а інколи – і неможливо) справитися.

 

ЯКЩО ВИ ВИЯВИЛИ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИЙ АБО НЕВІДОМИЙ (ПІДОЗРІЛИЙ) ПРЕДМЕТ, НЕОБХІДНО:

  • перш за все позначити місце знаходження вибухонебезпечного (або просто підозрілого) предмета, огородити його;
  • встановити добре видимий орієнтир, по можливості - вивісити прапорці червоного кольору і виставити охорону;
  • негайно повідомити про знахідку до місцевого управління (відділу) МНС, військовий комісаріат чи міліцію, де чітко вказати місце знаходження небезпечного предмета, свою адресу та телефон для можливості отримання піротехніками необхідної додаткової інформації.

Оперативно-рятувальна служба МНС у м. Шепетівка тел. 101, 4-79-14.

 

 

 

 

Шепетівський РВ Управління Держтехногенбезпеки у Хмельницькій області.

 

     Споживчий ринок       

      mvs