Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Управління Держтехногенбезпеки Експрес-інформація «Порушення правил користування газом призводить до нещасних випадків»

Експрес-інформація «Порушення правил користування газом призводить до нещасних випадків»

011За чотири роки в Україні від вибухів газу і кисню загинули понад 70 людей. Після чи не найбільшого вибуху побутового газу у житловому будинку, що стався у Дніпропетровську у 2007 році, подібні інциденти неодноразово повторювалися.

Так 16 грудня 2012 року у Харкові чоловік заніс 20-літровий газовий балон і поставив його у квартирі на 10-му поверсі. Згідно з повідомленням, після занесення балона, наповненого при низькій температурі, в приміщенні відбулося різке розширення газу, що і спровокувало руйнування балона й утворення вибухонебезпечної газоповітряної суміші. Загинуло двоє дорослих і двоє дітей (2005 та 2011 р.н.). Постраждало восьмеро осіб. Їх із травмами різних ступенів важкості госпіталізовано.

За попередніми даними, вибухнув газовий балон, що викликало пожежу у 4 квартирах. Вибухом зруйновано міжквартирні перегородки, пошкоджено перекриття між 9-м, 10-м та 11-м поверхами, має місце втрата несучих здатностей конструкції зовнішньої стіни. Вогнем знищено та пошкоджено майно чотирьох квартир. Порушення правил безпечного користування призводить до нещасних випадків.

Найбільша їх кількість трапляється в результаті зберігання балонів зрідженого газу в приміщеннях загального користування у житлових та громадських будинках (сходових клітинах, підвальних, горищних та інших вбудованих чи прибудованих приміщеннях). Під час проведення газозварювальних та інших ремонтних робіт працівники житлово-комунального господарства часто залишають газові балони у підвалах житлових будинків для продовження робіт на наступний день. Залишені без нагляду балони зрідженого газу у підвалах житлових будинків не рідко стають каталізатором лиха.

 

Управління Держтехногенбезпеки у Хмельницькій області нагадує громадянам, якщо у вашому будинку, підвалі, під’їзді чи на горищі знаходяться балони зрідженого газу негайно зателефонуйте до житлово-комунальної дільниці.

 

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

  1. Неухильно дотримуйтесь правил користування газовими приладами, стежте за тим, щоб вони були чистими і справними.
  2. Користуйтеся віконними кватирками для систематичної вентиляції приміщень.
  3. Перевіряйте наявність тяги в димоходах опалювальних печей перед розпалюванням та під час роботи цих приладів.
  4. Стежте за справністю припливно-витяжної вентиляції.
  5. Вимагайте від начальників житлово-експлуатаційних контор перевірки вентиляції та димоходів не менше одного разу на квартал.
  6. При відсутності тяги користуватися колонками, котлами для місцевого опалення, гарячого водопостачання та печами категорично забороняється.
  7. Не розміщуйте баки для кип’ятіння білизни на звичайних конфорках газової плити. Посуд з широким дном потрібно встановлювати на спеціальні конфорки з високими ребрами.
  8. Не дозволяйте дітям користуватися газовими приладами.
  9. Не залишайте без нагляду газові прилади увімкненими навіть на короткий час.

 

Будьте завжди уважні при користування газом –

у цьому запорука безпеки газопостачання!

 

Управління Держтехногенбезпеки у Хмельницькій області.
 

     Споживчий ринок       

      mvs