Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Новини відділу Актуально і небезпечно: торгівля людьми !

Актуально і небезпечно: торгівля людьми !

300Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини. Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми (криміналізація злочину в національному законодавстві, прийняття та виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», Комплексної програми протидії торгівлі людьми), проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення, особливо зараз, коли Україна опинилася у військовому конфлікті.

За результатами репрезентативного опитування населення, здійсненого на урядове замовлення компанією ОЇК Uкгаіnе за фінансування Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія, частка тих, хто працює за кордоном неофіційно, зросла з 28% станом на 2011 р. до майже 41% від усіх українців, які працювали за кордоном на момент цьогорічного опитування. Більше того, 21% потенційних трудових мігрантів з України, значну частину з яких складають чоловіки із західних областей, погодилися би заради роботи в іншій країні перетнути кордон нелегально, працювати під замком або віддати свій паспорт працедавцю; чотири роки тому ця группа ризику становила 14% від загальної кількості потенційних трудових мігрантів. «Це тривожна тенденція, - зазначила під час прес-конференції, де були презентовані результати опитування, пані Наталя Федорович, директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України. - Дані опитування підтверджують нові виклики, що постають перед нами сьогодні, а отже попереду багато роботи. І це не тільки виявлення жертв торгівлі людьми, а, перш за все, попередження цього злочину в умовах збільшення загроз, що пов'язані з торгівлею людьми всередині країни та за її межами. Міністерство намагається зробити все можливе, аби убезпечити наших громадян від потрапляння до ситуацій торгівлі людьми». Дані із зазначеного опитування також свідчать про те, що 8% українців, тобто три мільйони осіб, планують знайти роботу за кордоном у найближчому майбутньому. Чоловіків серед них приблизно вдвічі більше, ніж жінок. 34% опитаних не мають нічого проти працевлаштування за кордоном, але ще предметно не думали про це. Одночас відсоток українців, які не розглядають можливості поїхати на заробітки за кордон, скоротився з 55% за даними 2011 р. до 44% сьогодні.

Що стосується основних країн призначення трудової міграції, привабливість Росії скоротилася в останні роки: якщо у 2011 році її розглядали 18% охочих працювати за кордоном, то тепер таких 12%. Водночас, привабливість Польщі зросла з 7% 2006 року, коли було здійснено перше аналогічне дослідження, до 30% сьогодні. Лідерство в рейтингу привабливості з Польщею поділяє Німеччина, на третьому місці - Італія, де хочутьпрацювати 19% потенційних трудових мігрантів з України; за ними йдуть США (15%), Велика Британія (12%), Канада і Чехія (1 1 %).

Із вересня 2012 р. по червень 2015 р. Міністерство соціальної політики України встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 94-м особам, які наразі отримують допомогу від місцевих державних структур та громадських організацій. За перші шість місяців цього року органами внутрішніх справ України відкрито 92 кримінальних провадження щодо злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми.

На місцевому рівні роботу з попередження торгівлі людьми координує відділ у справах сім'ї, молоді та спорту виконавчого комітету Шепетівської міської ради. 18 березня цього року на засіданні координаційної ради з питань сім'ї, гендерної політики і попередження торгівлі людьми було заслухане питання « Про заходи Шепетівського МВ УМВС України у Хмельницькій області з питань протидії торгівлі людьми в 2014 – 2015 роках». Із звітом виступив оперуповноважений відділу боротьби із злочинами проти торгівлі людьми Шепетівського МВ УМВС Васильченко Дмитро Володимирович, який повідомив, що працівниками міліції постійно проводяться профілактичні рейди, перевірка туристичних фірм, розважальних закладів. Проте за звітний період фактів торгівлі людьми не виявлено. Головний спеціаліст відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Гайдай А.О. у своєму виступі інформувала членів ради про превентивні просвітницькі заходи з протидії торгівлі людьми, які постійно здійснюються відділом, навчальними закладами міста, міськрайонним Центром зайнятості, міським Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Зауважила, що про актуальність і небезпечність проблеми торгівлі людьми свідчить і те, що ЗО липня 2014 року Організація Об'єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми, що має стати традицією. Це, як і інші просвітницькі заходи, допоможе підвищити поінформованість громадськості про глобальність проблеми і приверне увагу до важкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотить людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Про існування такої небезпеки, як торгівля людьми, потрібно знати кожному громадянину і поширювати ці знання серед знайомих, родичів, молодих людей, особливо серед тих, хто збирається виїжджати за кордон !

 

     Споживчий ринок       

      mvs