Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

«Енергетичні» випробування доби

У залі відеоконференцзв'язку Сервісного центру ПАТ «Хмельницькобл- енерго» відбулася прес-конференція генерального директора Товариства, депутата обласної ради Олександра Шпака на тему «Виклики доби: енерго­збереження та енергоефективність». Прес-конференція проходила у режимі прямого спілкування з працівниками всеукраїнських та обласних мас-медіа, а також із журналістами, котрі перебували в аналогічних залах Дунаєвецького, Летичівського, Кам'янець-Подільського міського, Шепетівського, Чемеровецького РЕМ.

За словами Олександра Шпака, головною метою цієї його зустрічі з журна­лістами було розповісти про досить напружену ситуацію в енергетичному сек­торі вітчизняної економіки, пов'язану з бойовими діями на Сході країни, та відповідною загрозою дефіциту енергоресурсів, а також проконсультувати споживачів електроенергії на предмет їхньої готовності до ймовірних тимча­сових перерв у енергопостачанні.

Енергетична галузь України переживає не­прості часи. Адже Донбас став проблемним не лише для українських військ, але й для енер­гетиків: 15 відсотків енерговиробництва припа­дає саме на цей регіон, як і три чверті добування вугілля, що живить електростанції. Нині з 80 шахт Донбасу функціонують лише 13, підтоплено — 9, решта — законсервовані. Крім того, зруйно­вано залізницю, мости, що унеможливлює дос­тавку навіть наявного вугілля.

Щоб уникнути каскадної аварії, тобто повного розвалу енергосистеми, національний диспет­черський центр (ці функції виконує НЕК «Укренерго») планує по черзі відмикати від енер­гопостачання цілі регіони. Можуть бути застосо­вані так звані «віяльні» відключення, знайомі з кінця 1990-х років, у випадку дефіциту вугілля на ТЕС.

За словами Олександра Леонідовича, врахо­вуючи напружену ситуацію з поставкою палива на електростанції країни, з метою недопущення утворення загрози порушення балансу між ви­робництвом і споживанням електричної енергії та на виконання вимог розпорядження Кабінету мі­ністрів України від 13.08.2014 р. № 764 «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії», Постанови уряду від 13. 08.2014 р. № 372 «Про запровадження вжиття тимчасових надзвичайних заходів з подолання наслідків тривалого порушення нормальної ро­боти ринку електроенергії», листа Мінпалив- енерго України від 29.08.14 р. № 03/32-5508, ПАТ «Хмельницькобленерго» розробило комп­лекс заходів щодо зниження електроспоживання в обсязі не менше 20 відсотків від добового електроспоживання (брутто), які будуть уведені за розпорядженням диспетчерських служб.

Як зазначив керівник ПАТ «Хмельницькобл­енерго», ці заходи передбачають:

— відключення від електромережі споживачів, що заборгували за спожиту електричну енергію, або обмеження їх споживання до рівня аварійної броні (при наявності);

— переведення енергоємних споживачів на ро­боту в нічний час;

— при необхідності за розпорядженням диспетчера НЕК «Укренерго» можуть застосовува­тись обмеження та аварійні відключення згідно із затвердженими графіками обмеження елект­роенергії (ГОЕ), графіками обме­ження потужності (ГОП) та графіками аварійного відключення (ГАВ) для споживачів, що включені у ці гра­фіки;

— про запровадження графіків об­меження та аварійні відключення споживачі бу­дуть повідомлені додатково.

Олександр Леонідович поінформував пред­ставників мас-медіа, що у зв'язку з наявністю дестабілізуючих факторів внутрішнього та зов­нішнього характеру, з метою усунення нестан­дартних та непередбачуваних ситуацій, гаран­тованого забезпечення споживачів електричною енергією, вчасного та належного надання роз'яс­нень споживачам електричної енергії з усіх не­відкладних питань та на виконання листа Національної комісії, що здійснює державне ре­гулювання у сфері енергетики від 8 серпня цього року, в ПАТ «Хмельницькобленерго» створено антикризові енергетичні штаби. Штаб оператив­ного реагування Товариства очолив генеральний директор О.Л. Шпак, а у відокремлених підрозді­лах, департаменті високовольтних електромереж — їхні керівники.

Основними завданнями штабів є: повна мобі­лізація усіх ресурсів, захист прав споживачів електричної енергії, організація допомоги та кон­сультування споживачів з питань підключення опалювального обладнання, термінове вирі­шення усіх питань щодо видачі технічних умов, реалізація проектів переведення з газового опа­лення на електричне, встановлення диференційних (зонних) засобів обліку електричної енергії тощо.

Антикризові енергетичні штаби оперативного реагування працюватимуть цілодобово. Зв'яза­тися з ними можна за телефонами Кол-центру: безкоштовним — 0800-50-50-62 та Хмель­ницьким міським — (0382) 75-52-00, а також за телефоном оперативно-диспетчерської служ­би Товариства — (0382) 78-79-52 та груп райо­нів електромереж, «єдиних вікон», які вказані на сайті обленерго: «Меню» — «Контакти» — «Райони електричних мереж».

За вказівкою Міненерговугілля України штаб розглянув звернення споживачів, які належать до Укроборонпрому, та вивів їх з графіків обме­ження та аварійного відключення.

Також штаб надає рекомендації споживам, що мають резервні автономні електростанції негайно підготувати їх до роботи.

Споживачам, які не мають дизельних електростанцій, для забезпечення освітлення рекомендовано придбати акумуляторні батареї, електричні ліхтарики, газові ліхтарі тощо. У приміщеннях з електричним обігрівом приготувати альтернативні джерела тепла та резервне паливо (грубки, печі, дрова, вугілля тощо). Енергоємним споживачам рекомендовано перевести технологічний процес на роботу в нічний час.

Штаб переглянув звернення споживачів, які належать до Укроборонпрому, про виведення їх з графіків обмеження та аварійного відключення споживачів на 2014-2015 роки та рекомендував погодити це з районними (міськими) адміністраціями та ОДА і виключити ці підприємства з графіків.

При уведені за розпорядженням Мінпаливенерго України або чергового диспетчера НЕК «Укренерго» графіків аварійного відключення (ГАВ), штаб через засоби масової інформації інформуватиме побутових споживачів про обсяги та тривалість можливих відключень, розглядатиме черговість уведення та перелік ЛЕП, які будуть вимикатись при запровадженні ГАВ та «віялових» відключень.

ПАТ «Хмельницькобленерго» звертається до усіх споживачів електроенергії з розумінням ставитися до можливих перерв у електропостачанні, які викликані бойовими діями на Сході країни, що призвели до зупинки кількох ТЕС, шахт, вуглезбагачувальних фабрик і, як наслідок, дефіциту палива на ТЕС.

При цьому енергетики робитимуть усе можливе, щоб зменшити негативні наслідки можливих відключень для споживачів. Особлива приділятиметься лікарням, школам, дитсадкам, котельням, водоканалам, залізниці, підприємствам зв'язку та військовим частинам, які стоять на бойовому чергуванні.

 

     Споживчий ринок       

      mvs