Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

ЗВЕРНЕННЯ

організаційного комітету по проведенню в м. Шепетівці у 2013 році

Дня охорони праці в рамка Всесвітнього дня охорони праці до

роботодавців, керівників підприємств, установ та організацій усіх

форм власності, профспілок, місцевих засобів масової інформації

 

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання та громадських організацій до проблем охорони праці 28 квітня в Україні згідно з Указом Президента України відзначається День охорони праці.

Цей день в Україні збігається із Всесвітнім днем охорони праці, девіз якого у 2013 році за рекомендацією МОП – Запобігання професійним захворюванням.

В Україні щороку реєструється від 5 до 8 тис. професійних захворювань та до 10,5 тис. нещасних випадків на виробництві. Порівняно з даними деяких країн Європи та світу в Україні показники захворюваності значно нижчі, хоча умови праці значно гірші.        

Очевидно, що в Україні офіційна статистика виявляє лише верхівку айсберга професійної захворюваності, більша її частина свідомо чи не свідомо не реєструється.

В місті у 2012 році травмовано 6 осіб, проти 5 у 2011 році, випадків із смертельним наслідком не зареєстровано, у 2011 році – 1 випадок. Професійних захворювань на підприємствах міста не зареєстровано.

Держава несе значні економічні збитки, пов’язані з відшкодуванням втрати працездатності, інвалідності, лікуванням потерпілих внаслідок нещасних випадків і професійних захворювань.

Зростання рівня професійної захворюваності зумовлено впливом на працівника шкідливих факторів виробничого середовища. Небезпечні умови праці на підприємствах обумовлені недоліками технологічних процесів, нехтуванням гігієнічних нормативів, невикористанням індивідуальних засобів захисту. У цілому по Україні тільки 29,1% об’єктів відповідають вимогам санітарних норм. Зростання рівнів професійної захворюваності також пояснюється недостатньою увагою до додержання вимог чинного законодавства та технологічної дисципліни, різким скороченням коштів на охорону праці, використанням шкідливих речовин та технологічного обладнання без належної сертифікації та гігієнічної експертизи, а також низьким рівнем виробничої та особистої гігієнічної культури.

За останні 20 років у країні система профілактичної медицини на виробництві, що існувала раніше, була зруйнована, кількість лікарів зменшилась більше ніж у 10 разів, кількість пунктів охорони здоров’я на підприємствах стала меншою ніж у 1928 році, погіршилась якість медичної допомоги працюючим, не реалізуються профілактичні технології із запобігання виробничо обумовлених і професійних захворювань.

Недосконалість системи профілактики професійних захворювань дуже негативно впливає не лише на працівників та їхні родини, але й на суспільство в цілому. Мова йде про економічні втрати через зниження продуктивності праці та збільшення навантаження на систему соціального забезпечення. При цьому слід зауважити, що профілактика професійних захворювань набагато ефективніша і менш витратна, ніж лікування або реабілітація потерпілих. Саме тому ми повинні зробити конкретні кроки, щоб розширити можливості профілактики професійних захворювань.

Зважаючи на важливість для міста профілактики нещасних випадків та професійних захворювань на кожному підприємстві, міський організаційний комітет звертається до роботодавців, керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, профспілок із закликом переглянути своє ставлення до здоров’я працівників та зосередити свої зусилля на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та виконання вимог Закону України "Про охорону праці".

 

Міський організаційний комітет звертається до представників місцевих засобів масової інформації з проханням забезпечити всебічне висвітлення заходів, що відбуватимуться в місті у рамках Дня охорони праці.

                                                                                                  Міський організаційний комітет

 

 

 

     Споживчий ринок       

      mvs