Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ І МАЙНО ВІД ПОЖЕЖ

Різке похолодання останніх днів зумовило активне використання обігрівачів, печей, інших обігрівальних приладів та пристроїв. Люди намагаються зігрітись і водночас порушують правила пожежної безпеки. Це підтверджують статистичні дані : в холодну пору року виникає понад 60 відсотків від загальної річної кількості пожеж.

На Хмельниччині з початку року зареєстровано 609 пожеж на яких виявлено 47 загиблих осіб.

Велике занепокоєння викликають пожежі, які виникли саме в житловому секторі, частка яких – 83% від загальної кількості. Майже всі загиблі втратили життя у власному помешканні.

Кількість пожеж збільшилась на 32,5 відсотків ( 42 проти 34 за аналогічний період минулого року). Так на території м. Шепетівка та Шепетівського району з початку року уже виникло 42 пожежі та загинуло 3 особи.

Стрімко зростає кількість випадків травмування на пожежах людей через необережне поводження з газовими приладами, а у сільській місцевості питома частка пожеж в осінньо-зимовий період виникає через несправне пічне опалення.

Частина помешкань в силу різноманітних обставин погано опалюється. Природне бажання людей підвищити температуру у власній оселі призводить до використання побутових електрообігрівальних приладів. Можливо, випадків пожеж, спричинених замкненням електропроводки, не було б стільки, якби у пошуках додаткового тепла наші люди використовували обігрівачі промислового виробництва.

Однак, використовують саморобні прилади, які є потужними струмоприймачами. Як наслідок, електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження, що призводить до коротких замкнень, які, зазвичай, закінчуються у кращому випадку згорілим майном, а у гіршому – травмування чи навіть загибель людей.  

Рятуючись від холоду , багато жителів просто не звертають увагу на дотримання правил пожежної безпеки в побуті. Саме це спричиняє пожежі, а часто приводить до трагічних наслідків. Проста піч може приховувати небезпеку, якщо порушити правила її експлуатації.

У будинках з пічним опаленням пожежі найчастіше відбуваються через перегрівання печей, появи у кам’яній кладці тріщин, а також у результаті застосування горючих та легкозаймистих речовин для розпалювання печей, випадання з топки розпечених вуглинок, що призводять до виникнення пожеж.

В зв’язку з цим Шепетівський РС ГУ ДСНС України у Хмельницькій області ще раз нагадує про необхідність дотримання елементарних правил пожежної безпеки! Постійно слідкуйте за станом опалювальних печей та димарів, своєчасно їх ремонтуйте! Слідкуйте за справністю електричних мереж! Не залишайте без нагляду увімкнені телевізори та інші електропобутові прилади! Будьте обережні при палінні та використанні відкритого вогню на горищі, в підвалах, сараях та інших підсобних приміщеннях!

Запам’ятайте! Слід постійно піклуватися про належний стан протипожежного захисту своїх помешкань та вміти кожному перегороджувати шлях полум'ю.

Шановні громадяни! Лише спільними зусиллями ми зможемо відвернути біду.

 

 

     В. Григоренко, Інспектор відділу контролю за особливо важливими   об’єктами та новобудовами центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС у Хмельницькій області.      

 

     Споживчий ринок       

      mvs