Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

ДСНС України у Хмельницькій області попереджає - про ускладнення погодних умов.

За даними Українського гідрометеорологічного центру починаючи з 25 листопада 2013 року в західних, північних, центральних та південних областях України пройдуть дощі, місцями сильні, з переходом у мокрий сніг. На більшій частині території країни очікуються пориви вітру 15 – 20 м/с та пониження температури повітря від 4 º морозу до 2 º тепла.

В зявзку з цим Шепетівський РС ГУ ДСНС України у Хмельницькій області попереджає про можливість переохолодження.

Переохолодження організму - це загальний стан людини, коли на всю його поверхню тіла впливає холод, а температура тіла при цьому падає нижче 35 ° C. Тривалий вплив низьких температур призводить до замерзання, функції організму пригнічуються, а при тривалому впливові холоду і зовсім згасають. Переохолодження та обмороження - схожі поняття, але мають деякі відмінності.
Не думайте, що температура тіла повинна знизитися до 0 ° C. Людина може загинути, якщо його температура знизитися до 17-25 ° C. При таких низьких температурах може наступити смерть від переохолодження, тому будьте уважні. Будь-яка людина взимку може отримати переохолодження, причини якого мають різну природу.

Переохолодження людини настає швидше при значному стомленні, при голодуванні, при попаданні в холодну воду, при алкогольному сп'янінні, а також після крововтрати або травм. Переохолодження дитини та людей похилого віку настає набагато швидше. Також загальне переохолодження організму настає швидше, якщо ви одягнетеся в тісну, легку або промоклий одяг та взуття причому, якщо на вулиці сильний вітер, мороз і підвищена вологість.

Симптоми переохолодження наступні: сильний озноб, посиніння губ, збудження, похолодання шкірних покривів, блідість, задишка, «гусяча шкіра», прискорене серцебиття. Трохи пізніше, якщо не вжити заходів і не зігрітися, з'являється сонливість, втому, скутість, загальна слабкість, апатія, людина не може самостійно рухатися. Якщо переохолодження тіла триває, то можна втратити свідомість, відбудеться зупинка серця і дихання. Швидше за все відбувається переохолодження в холодній воді. Наприклад, при температурі води 15 ° C людина протримається не більше 6 годин.
Переохолодження організму. Перша допомога при переохлажденііТіпи (ступеня) переохолодження:

1 ступінь переохолодження (легка) - температура тіла людини знижується до 34-35 ° C, з'являється утруднення мови, озноб, можливі обмороження кінцівок;

2 ступінь переохолодження (середня) - температура тіла знижується до 31 ° C, вщухає серцебиття, знижується артеріальний тиск, дихання стає рідкісним, з'являється сонливість, можливі важкі ступені обмороження кінцівок;

3 ступінь обмороження (важка) - температура тіла не більше 31 ° C, виникає блювота і судоми, відбувається кисневе голодування мозку, дихання стає рідкісним і може взагалі припинитися.

У будь-якому випадку, необхідна перша медична допомога при переохолодженні, адже навіть при незначних переохолодження знижуються захисні сили організму, з'являється стрес, відбуваються зміни в судинах і головному мозку, можуть з'явитися часті ГРЗ - це тільки легкі наслідки, до яких призводить переохолодження. Лікування наслідків має бути професійним. Відразу ж викликайте швидку допомогу або звертайтеся до лікаря, особливо, якщо справа стосується маленьких діток.

Перша допомога при переохолодженні

Перш за все, потрібно перенести потерпілого в тепле місце, добре укутати шубою або теплою ковдрою. Мокрий одяг потрібно відразу ж зняти і одягти суху. Потерпілий не повинен рухатися. Якщо людина перебуває в непритомності, потрібно постійно контролювати дихання і пульс, а якщо він не прощупується, починайте непрямий масаж серця і штучне дихання.

Якщо потерпілий у свідомості, дайте йому випити гарячий чай, морс або молоко, але категорично забороняється алкоголь і каву! Не прагніть швидко зігріти людину, не набирайте йому гарячу ванну, не тягніть його в душ, інтенсивно не розтирайте, не обкладають грілками. При таких маніпуляціях наслідки переохолодження можуть бути згубними. Можуть виникнути порушення серцевого ритму і внутрішні крововиливи. Якщо сталася лише переохолодження ніг або переохолодження голови, то потрібно зняти з людини тісну і мокре взуття і одягнути на нього шапку, таким чином зігріваючи людини поступово. Запам'ятайте, що надання першої допомоги при переохолодженні не має зашкодити людині.

Набагато простіше попередити переохолодження. Захист від переохолодження - це тепла і багатошаровий одяг та взуття. Не паліть і не пийте алкоголь на морозі, не виходьте на відкритий лід, намагайтеся більше рухатися, та й загартовування не зашкодить. Тоді жоден мороз і негода вам не страшні.

Шепетівський РС ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

 

     Споживчий ринок       

      mvs