Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Про звільнення від оподаткування компенсаційних виплат (повідомлення з офіційного порталу ДФС України www.sfs.gov.ua)

Про звільнення від оподаткування компенсаційних виплат (повідомлення з офіційного порталу ДФС України www.sfs.gov.ua)

Кабінет Міністрів України постановою від 04.03.2015 р. № 105 затвердив Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі — Порядок), який набрав чинності з 17.03.2015 р.

Порядком визначено механізм виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах серед¬нього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2501350 «Компенсація підпри¬ємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період».

З метою виплати працівникам компенсації у межах середнього заробітку роботодавці визначають серед¬ню заробітну плату таких працівників як розрахун¬кову величину та інформують про її розмір органи соціального захисту населення шляхом заповнення звітів, які додаються до Порядку. Після отримання коштів, передбачених у державному бюджеті, робо¬тодавці проводять виплату компенсації у строки, ви¬значені ст. 115 КЗпП.

Згідно з пп. «и» пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податко¬вого кодексу до загального місячного (річного) оподат¬ковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на вій¬ськову службу за призовом під час мобілізації, на особ¬ливий період.

Відповідно до пп. 1.7 п. 16і підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу від оподаткування військовим збором звільняються доходи, які згідно з розділом IV цього Кодексу не включаються до загального оподат¬ковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають опо¬даткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.51, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

Враховуючи зазначене, дохід, отриманий працівни¬ками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк до закін¬чення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, який виплачується роботодавцем за рахунок коштів державного бюджету у вигляді ком¬пенсації в межах середнього заробітку, не включається до оподатковуваного доходу такого працівника.

Також згідно з частиною сьомою ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не нараховується на виплати та не утри¬мується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Оскільки Порядок набрав чинності з 17.03.2015 р., то з метою звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором компенса¬ційних виплат з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призо¬вом під час мобілізації, на особливий період, а також з метою ненарахування і неутримання єдиного внеску на такі компенсаційні виплати цей Порядок застосову¬ється починаючи з березня 2015 р.

 

     Споживчий ринок       

      mvs