Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Санкції за порушення РРО-розрахунків пом'якшали

Санкції за порушення РРО-розрахунків пом'якшали

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.15 р. № 569 (набрав чиннjсті 23.07.2015 р., опуб¬ліковано в газеті «Голос України» №131 за 23.07.15р.) значно пом'якшив штрафні санкції за порушення РРО-розрахунків

Завдяки змінам в Законі України «Про засто¬сування реєстраторів розрахункових опера¬цій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265 визначено чіткий перелік порушень:

- проведення розрахункових операцій із ви¬користанням РРО або розрахункових книжок (далі — РК) на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

- непроведення розрахункових операцій че¬рез РРО з фіскальним режимом роботи;

- невідповідність у юросіб на місці прове¬дення розрахунків суми готівкових коштів сумі, зазначеній у денному звіті, а при застосуванні юрособою РК — загальній сумі прода¬жу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня (невідповідністю вважають суму, що відрізняється більш ніж на 10% від мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня по¬даткового (звітного) року (у 2015 році розбіж¬ності рахуватимуть від 121,8 грн);

- нероздрукування відповідного розрахун¬кового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання.

За перелічені порушення штрафні санкції бу¬дуть такими:

за першу помилку — 1 гривня;

за кожне наступне порушення — 100% вар¬тості проданих із порушеннями, установленими цим підпунктом, товарів (послуг).

П'ятикратного штрафу за п. 1 ст. 17 Закону про РРО більше немає

До 01.07.15 р. звільнено від штрафних санкцій суб'єктів господарювання, що надають послуги в разі проведення розра¬хунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею від¬повідних квитанцій, підписаних і завірених пе¬чаткою в установленому порядку. Такий саме захисний тотем діє і відносно торговців у сис¬темі електронної торгівлі (комерції).

Санкції за порушення вимог Закону про РРО в період із 01.07.15 р. по 01.01.16 р. не застосовують до суб'єктів господарювання, які до 01.08.15 р. ук-лали договори на постачання РРО. При цьо¬му касові апарати мають бути включені до Держреєстру РРО та введені в експлуатацію до 01.01.16 р. у порядку, установленому Законом про РРО.

Крім того, тимчасово, до 01.01.16 р., поза ме¬жами штрафів за Законом про РРО суб'єкти господарювання, які виконують операції (п. 9 р. II Прикінцевих положень Закону про РРО):

а) з купівлі-продажу іноземної валюти (не в касах уповноважених банків!);

б) комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ із приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслу¬говування.

 

     Споживчий ринок       

      mvs