Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Про порядок одержання доходу ФОП – платником єдиного податку в іноземній валюті

Про порядок одержання доходу ФОП – платником єдиного податку в іноземній валюті

Правовий режим здійснення валютних операцій на території України, загаль¬ні принципи валютного регулювання, повноваження державних органів і функції банків та інших фінансових установ України в регулюванні валютних операцій, права й обов'язки суб'єктів валютних відносин, по-рядок здійснення валютного контролю, від¬повідальність за порушення валютного зако¬нодавства встановлено Декретом Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Відповідно до п. 2 ст. 2 цього Декрету ре¬зиденти і нерезиденти мають право здійсню¬вати валютні операції з урахуванням обме¬жень, встановлених зазначеним Декретом та іншими актами валютного законодавства України.

Згідно зі ст. 99 Конституції України гро¬шовою одиницею України є гривня.

Постановою Нацбанку України від 12 листопада 2003 року № 492 затверджено Інструк¬цію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та інозем¬них валютах, яка регулює правовідносини, що виникають під час відкриття банками по¬точних і вкладних (депозитних) рахунків

у національній та іноземних валютах суб'єктам господарювання, фізичним осо¬бам, іноземним представництвам, нерезидентам-інвесторам, ініціативній групі з про¬ведення всеукраїнського референдуму.

Поточний рахунок в іноземній валюті від¬кривається суб'єкту господарювання для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законодавства України в безготівко¬вій та готівковій іноземній валюті, для здій¬снення поточних операцій, визначених зако¬нодавством України.

Порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності регулюєть¬ся главою 1 розділу XIV Податкового кодексу.

Відповідно до п. 292.1 ст. 292 цього Кодек¬су доходом фізичної особи — підприємця, що застосовує спрощену систему оподатку¬вання, є дохід, отриманий протягом податко¬вого (звітного) періоду в грошовій формі (го-тівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включа¬ються отримані такою фізичною особою па¬сивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухо¬мого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та викорис¬товується в її господарській діяльності.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, затвердже¬но наказом Мінфіну України від 19.06.2015 р. № 579, згідно з п. 5 якого записи у книзі виконуються за підсумками робочо¬го дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний ра¬хунок платника податку та/або отримано го¬тівкою, фактично безоплатно отримано това¬ри (роботи, послуги) та понесено витрати, зо¬крема оплачено придбані товари (роботи, по¬слуги), виплачено заробітну плату, сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове дер¬жавне соціальне страхування тощо.

Згідно з п. 8 цього Порядку дані книги за¬повнюються у гривнях з копійками та вико¬ристовуються платником для заповнення по¬даткової декларації платника єдиного податку.

Пунктом 292.5 ст. 292 Податкового кодексу встановлено, що дохід платника єдиного по¬датку, виражений в іноземній валюті, перера¬ховується у гривні за офіційним курсом грив¬ні до іноземної валюти, встановленим Нацбан¬ком України на дату отримання такого доходу.

Датою отримання доходу платника єдино¬го податку відповідно до п. 292.6 цієї статті є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготів¬ковій) формі, дата підписання платником єди¬ного податку акта приймання-передачі безо¬платно отриманих товарів (робіт, послуг).

Отже, доходом фізичної особи — підпри¬ємця — платника єдиного податку є сума коштів в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом Нацбанку України на дату надходження коштів на рахунок.

 

     Споживчий ринок       

      mvs