Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Міський ЦСССДМ Новини центру «Насильство в сім'ї як соціальна проблема»

«Насильство в сім'ї як соціальна проблема»

401Проблема насильства, зокрема, насильства в сім'ї, є досить актуальною для сучасного суспільства. Ми часто говоримо про закони, права людей. Але, коли в нашому житті розігруються драми, чомусь про них забувається . Саме право на захист від насильства над особою, є одним із найголовніших прав громадян.

Насильство в сім'ї — будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Зазвичай існує широко розповсюджений міф, що насильство в родинах - це проблема тільки неблагополучних родин, і майже завжди сімейне насильство пов'язане з пияцтвом і бідністю. Однак за деякими дослідженнями це зовсім не так. Насильство властиве для всіх соціальних груп і не залежить від економічного становища родини в цілому.

За даними Інституту України соціологічних досліджень НАН, 68 відсотків жінок зазнають знущання в сім'ї, з них чверть "як правило" або "часто" потерпає від побоїв. Кожна десята дівчина зазнає постійного насильства. Кількість кримінальних справ за фактами насильства не відображає його реального рівня та масштабів поширення, оскільки жінки часто соромляться вчиненої щодо них наруги, і не сповіщають про це правоохоронні органи, а також не звертаються по допомогу до судової системи.

Не потрібно залишатися зі своєю бідою за зачиненими дверима, якщо потрібна допомога, її слід шукати.

Наступні поради можуть бути корисними для тих, хто став жертвою або свiдком домашнього насильства:

- не треба закривати очі на реальнi факти та вмовляти себе не звертати уваги на насильство, якщо ви зiткнулися з першими його проявами. Подумайте про власну безпеку та безпеку своїx дітей;

- тримайте пiд рукою номери телефонів поліції та соціальних служб. Варто, щоб ці номери також знали ваші діти. Якщо виникне потреба, не вагаючись, телефонуйте до відділу поліції або на номер "102" i вимагайте термінового втручання. По приїзду працiвникiв поліції детально опишiть їм ситуацію, покажiть вашi тілесні ушкодження, а також домашні речі, які побив чи поламав кривдник;

- якщо вам завдано тiлесних ушкоджень, обов'язково зверніться до медичних закладів. Ви не лише пройдете лікування, а й отримаєте медичні висновки, які є вагомим доказом у суді;

- заздалегідь знайдіть місце, де можна перечекати небезпеку (тимчасовий притулок для вас та ваших дiтей);

- зверніться по допомогу до працівників центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, спеціалістів кризових центрів чи громадських організацій, послуги яких є безкоштовними.

Не дозволяйте себе ображати, принижувати, не допускайте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства, захистіть себе, і цим ви зробите перший крок до захисту інших!

 

     Споживчий ринок       

      mvs