Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта

З любов’ю до дітей

sluzhЩороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов'язків. А забезпечити дитині усе зазначене можна лише в сім`ї – саме в тому в природньому середовищі, де їй буде найбільш комфортно та затишно. Влаштування дітей, які найбільш цього потребують, до сімейних форм виховання – одне з головних завдань служби у справах дітей. Здійснюємо ми цю роботу на підставі основних документів: Законів України "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей", "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", Постанови Кабінету Міністрів України №866 від 24.09.2008р. "Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини" тощо.
На обліку в службі у справах дітей перебуває 96 дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 24 біологічних сиріт і 72 – позбавлених батьківського піклування. Пріоритетним завданням служби у справах дітей є влаштування зазначеної категорії дітей до сімейних форм виховання. Це сприяє тому, що в місті 90% дітей охоплено сімейними формами виховання. Для порівняння – в області цей показник становить 82,2%. Так, із 96 дітей:79 - проживають в сім’ях опікунів, 7 – в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 10 – в державних закладах на повному державному утриманні. Крім цього, в місті проживає 26 підопічних дітей з інших регіонів. У 2013 році кількість дітей, які перебувають в державних закладах, зменшилась на 7 осіб, або на 36%. З них 2 дитини досягли повноліття, а 5 дітей усиновлено. Також у 2013 році жодна дитина-сирота не була влаштована в інтернатні заклади. З початку цього року з обліку знято ще 2 таких дитини.
В місті функціонує 6 прийомних сімей, в яких виховується 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як з м. Шепетівки, так і іногородніх. Це сім’ї Шишової Людмили Петрівни та Шишова Валерія Миколайовича, Герасімчук Олени Анатоліївни, Вознюк Ольги Володимирівни та Вознюка Владислава Миколайовича, Сирнікової Олени Олександрівни, Шевчук Тетяни Миколаївни, Сахненко Олени Михайлівни та Сахненка Сергія Вікторовича. Батьки зігрівають теплом і ласкою своїх сердець діточок, життя яких раніше не було схоже на добру казку, допомагають їм відчувати радість спілкування. Вони роблять все,  щоб  захистити дітей, уберегти від усіляких життєвих негараздів, забезпечити щасливе дитинство.
Особлива увага працівниками служби приділяється такій важливій формі сімейного виховання як усиновлення.Протягом останніх років шепетівчани взяли на виховання 30 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Щорічно здійснюється обстеження домашніх умов проживання дітей в сім’ях усиновлювачів. Проводиться пошук громадян, які мають бажання усиновити дитину. В даний час на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 3 сім’ї (5 громадян).
На усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім’ях опікунів, та прийомних сім’ях, управлінням праці та соціального захисту населення в повному обсязі виплачується державна допомога. Прийомні батьки одержують грошове забезпечення.
Щорічно опікуни звітують про виховання та утримання підопічних. Дане питання контролюється працівниками служби у справах дітей, про що складаються акти обстежень. Двічі на рік діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, проходять поглиблений медичний огляд. Здійснюється їх оздоровлення в таборах та санаторіях області, у МДЦ "Артек", УДЦ "Молода гвардія" тощо. Діти з даної категорії, які навчаються у загальноосвітніх та дошкільних закладах, забезпечені Єдиним квитком, що дає їм право на безкоштовне відвідування кінотеатру, виставок, музеїв, спортивних споруд, безкоштовний проїзд у громадському міському транспорті.
З метою популяризації опіки, піклування, національного усиновлення постійно друкуються статті у засобах масової інформації, на сайті Шепетівської міської ради. Пропаганда сімейних форм виховання здійснюється під час індивідуальних бесід з громадянами, на зустрічах з батьківською громадськістю.
Користуючись нагодою, хочу щиро привітати усіх зі святом – Міжнародним днем захисту дітей. 1 червня - це не лише свято для дітей, а й особливий день для нагадування суспільству про необхідність дотримання прав дитини як однієї з головних засад формування гармонійної особистості. Бажаю нашим маленьким громадянам щасливого дитинства, розуміння з боку батьків, опікунів та піклувальників, прийомних батьків, усиновителів! Усім міцного здоров’я, упевненості в завтрашньому дні, добра і злагоди в родинах. Щиро закликаю усіх сьогодні й кожного наступного дня зігрівати теплом і любов'ю кожне дитяче серце, об'єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.
Начальник служби у справах дітей К. Купрацевич
На знімках: прийомні сім’ї Шишових Людмили Петрівни та Шишова Валерія Миколайовича, Вознюк Ольги Володимирівни та Вознюка Владислава Миколайовича, Сахненко Олени Михайлівни та Сахненка Сергія Вікторовича.
2014

30.05.14
30. 2014
 

     Споживчий ринок       

      mvs