Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Відділ культури Новини відділу Подорож з святим Валентином

Подорож з святим Валентином

14 лютого у світі відзначають найромантичніше з усіх свят – свято закоханих або день святого Валентина.

   Читачі міської бібліотеки №1 здійснили віртуальну подорож навколо світу, знайомлячись з тим, як у різних країнах святкують День закоханих.

   Єпископ Валентин, який жив за часів Римської імперії, як кажуть легенди, був особливо прихильним до закоханих – допомагав писати листи з признаннями, визволяв їх з біди, мирив тих, що посварилися, дарував квіти молодим подружжям, таємно вінчав легіонерів.

   Під час уявної подорожі навколо світу присутні дізналися про багато цікавинок щодо святкування найромантичнішого із свят.

   У Англії прийнято дарувати «валентинки» - листівки червоного кольору у формі серця. Розкішним вважається дати об’яву, наприклад, у «Тайм», де поздоровлення у день святого Валентина займають не менше трьох сторінок. До речі. Британці готують поздоровлення не тільки друзям і знайомим, але й своїм домашнім тваринам. Найбільш улюблені собаки і коні. Значна частина «валентинок» не має зворотної адреси. В Англії після 14 лютого приватних детективів засипають замовленнями на встановлення особи відправника. Послуга обходиться у 500 фунтів, але люди платять: ніхто не хоче упускати своє щастя.

   Сотні жителів іспанської столиці починають День святого Валентина з відвідання церкви святого Антонія, щоб побачити останки святого Валентина, які там зберігаються. Крім веселого сміху, сліз радощів (від надлишку почуттів) і клятв у вічному коханні, обов’язковим атрибутом свята мають бути подарунки. Вони, як правило, скромні. Квіти, коробка шоколадних цукерок, парфумерія і обов’язково листівка з признанням у коханні.

   Безтурботні італійці вважають своїм обов’язком дарувати коханій в основному солодощі. У Італії цей день так і називається – «солодкий».

   Галантні французи першими ввели у себе любовні послання у чотири рядки. Зараз, правда, представниці прекрасної половини більше радіють, якщо, відкривши коробку з сердечком, знаходять у ній дорогоцінності.

   У Японії цей день належить не тільки закоханим. Обмінюються листівками і признаннями у любові просто хороші друзі, подруги. Увечері молодь окуповує кафе і ресторанчики. Замовляти прийнято що-небудь солодке.

Закоханим дають можливість у прямому розумінні прокричати про своє почуття: тут проводять конкурс на «найголосніше любовне признання». Юнаки і дівчата вилазять на поміст і по черзі кричать що є сили – все, що хочуть – своєму коханому. Переможець одержує приз.

3341

Учасники заходу

Фінни відмічають 14 лютого день кохання. На знак дружніх відносин вони дарують одне одному різні подарунки у формі серця.

   Американці зазвичай дарують одне одному квіти і цукерки, красиво упаковані у «сердечні» коробки. Підраховано, що до свята продається 108 мільйонів троянд, переважно червоних, а на цукерки американці витрачають у ці дня 700 мільйонів доларів.

   Не відстаємо від жителів інших країн і ми, українці. Листівки-«валентинки», подарунки, признання у коханні – усим цим відзначається день святого Валентина в нашій країні.

                 Зав. міською бібліотекою №1 Ковальська В.В.

 

     Споживчий ринок       

      mvs