Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта

Шевченко і Поділля

    Під такою назвою у міській бібліотеці №1 відбулася краєзнавча подорож, присвячена 199-й річниці від дня народження Т. Шевченка.

   Поділля – найчарівніший куточок України. Він завжди приваблював своїми природними ландшафтами та величезною культурно-історичною спадщиною. Тому в усі часи привертав увагу мандрівників різних країн. Як ні в жодному регіоні України на Поділлі ще до цього часу збереглися десятки історичних пам’яток.

    Тож Т. Г. Шевченку було що подивитися на Поділлі й що замальовувати і занотовувати у дорожній щоденник («Археологічні нотатки») як члену Тимчасової Археографічної комісії для розгляду древніх актів. Яка була створена 1843 р. при канцелярії київського, подільського й волинського генерал-губернатора для збирання і видання історичних документальних матеріалів та дослідження археологічних пам’яток.

   Для виконання цього завдання в жовтні 1846 р. поет і художник Шевченко побував у губернському місті Кам’янці-Подільському. Далі його маршрут проліг через Проскурів, Меджибіж, Хмільник і Житомир до Почаєва і на Волинь.

   Протягом семи днів, оглядаючи і вивчаючи історичні і церковні споруди, фортецю Кам’янця-Подільського, які мав по приїзді сюди через рік замалювати, Тарас Григорович спілкувався з простими людьми, вислуховував їхні оповіді, легенди і перекази про минуле, слухав народні подільські пісні,в яких відобразилась історія краю. В його альбомі збереглося кілька записаних тут народних пісень.

   Почуте, побачене і пережите Тарасом Григоровичем під час подорожі на Поділля, знайшло своє відображення в його творах, написаних на засланні (поема «Варнак» та ін.)

   Подоляни завжди шанували пам’ять великого поета. На честь його перебування на Поділлі встановлені меморіальні дошки на фасаді історичного факультету Кам’янець-Подільського університету, а також на стіні Меджибізької фортеці, яку змальовував Т. Шевченко. У багатьох населених пунктах встановлені пам’ятники видатному поету. Подільський письменник М. Магера написав повість «Кам’янецькими стежками», у якій розповів про перебування Т. Шевченка у 1846 р .в Кам’янець-Подільському.

   У 1994 р. була заснована обласна премія ім. Шевченка.

   І на завершення краєзнавчої подорожі прозвучав вірш хмельницької поетеси Ніни Шмурикової:

                                       Шевченкове слово

                         Таке просте, таке доступне,

                         Таке сміливе, волелюбне,

                       Таке гаряче і живе!..

                      …Воно – опора України,

                       Рясна весна у дні осінні,

                       Жива вода в нелегкий час!..

                         Це вистражданий дар людині,

                       Щоб крила зводила орлині,

                      Щоб пломінь совісті не згас!

123

Завідуюча міською бібліотекою №1 Ковальська В.В.

 

     Споживчий ринок       

      mvs