Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Новини Скажи мені чий Крим, і я скажу... з ким ти

Скажи мені чий Крим, і я скажу... з ким ти

crimeaПротягом нетривалого часу, в різних країнах з'являються на атласах та мапах світу зображення Криму у складі країни-агресорки. Слідом за USA Today, National Geographic, Google і Fifa, подібні «непорозуміння» з'явилися у друкованій продукції Казахстану, Франції, Оксфорда та Львова. Що це: недогляд видавців, прикре непорозуміння, чи все таки спроба Росії легітимізувати окупований півострів?

Нещодавно у Казахстані видавництво «Мектеп» випустило підручники з географії, де учням 10-х класів розповідають про анексію Криму не інакше, як про «приєднання» в результаті оголошення незалежності півострова, а в підручниках все того ж видавництва, але для 11 класів, йдеться про підсумки «референдуму» 16 березня 2014. Те ж саме розповідає школярам підручник історії, і це притому, що офіційно Республіка Казахстан засуджує анексію півострова і військовий конфлікт на Сході України. Посольство України миттєво відреагувало на появу таких навчальних посібників і відправило ноту протесту в МЗС Казахстану.

«Згідно ноті, поширення зазначеної інформації суперечить позиції як міжнародного співтовариства, так і керівництва Республіки Казахстан, яке неодноразово заявляло про свою підтримку територіальної цілісності України», — йдеться в повідомленні посольства. Україна також попросила відкликати ці підручники зі шкіл.

Все завершилося тим, що Міністерство освіти Казахстану зв'язалося з видавництвом, а комітет освіти і науки Казастану провів засідання Республіканської Комісії, в ході якого учасники дійшли висновку, що матеріал, викладений у підручниках, був фактологічний, без оціночних суджень. Але було відзначено, що для об'єктивності викладеного матеріалу була відсутня інформація про ставлення до анексії з боку Казахстану та світової спільноти. Також на засіданні було вирішено посилити контроль за друкованою продукцією, призначеною для сфери науки та освіти.

Слідом за Казахстаном подібне «непорозуміння» сталося ще з низкою європейських видань. Зокрема, французький видавничий дім Larousse, який спеціалізується на видавництві карт і довідників, теж випустив карту світу з «російським Кримом». За словами посла України Олега Шампура, незважаючи на наявність зірочки (*), в атласі було зазначено, що в березні 2014 півострів був приєднаний (не анексований), що суперечить офіційній позиції Франції та сприяє порушенню міжнародного права з боку Росії. Після офіційної заяви дипломата і реакції французького МЗС, видавничий дім Larousse вже вибачився і «повернув» автономну республіку до складу України.

Слідом за французьким Larousse такої ж «помилки» припустилося і британське видавництво Oxford University Press, яке випустило економічний атлас світу без Автономної Республіки Крим у складі України. Посольство України у Великобританії також направило ноту протесту в МЗС.

У цьому ж контексті відзначився навіть дитячий журнал «Зайчик», який видається у Львові. Після того, як фотографія карти без Криму потрапила в мережу, головний редактор «Зайчика» назвав ситуацію помилкою співробітників. «Ми з'ясуємо, як таке могло статися. Думаю, що це просто помилка, хоча НЕ виключаємо, що це могло статись навмисне. У будь-якому разі, я хочу скористатися нагодою і попросити вибачення у наших читачів та передплатників. Звичайно, Крим — це Україна», — сказав Володимир Гординський.

Звичайно, дії українських дипломатів говорять про ступінь їх патріотизму і професіонализму, але що робити з тим фактом, коли незважаючи на те, що більша половина західного суспільства не визнали анексію і подальший референдум про приєднання Криму, навіть навпаки, розцінили ці дії як зовнішньополітичну агресію, окремі представники країн ЄС і США, навпаки, всіляко підтримують дії Росії і намагаються просувати думки про «повернення» півострова в «рідну гавань».

І. Степанков

 

     Споживчий ринок       

      mvs