Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Регуляторна політика Нормативно-правові акти ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

У к р а ї н а

ШЕПЕТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Х М Е Л Ь Н И Ц Ь К О Ї О Б Л А С Т І

Р І Ш Е Н Н Я

ХV (позачергової) сесії міської ради п'ятого скликання

(зі змінами внесеними рішенням

LХІІІ (позачергової) сесії міської ради VІ скликання від 18 грудня 2014 р №14)

Від 30 березня 2007 р. № 19

м.Шепетівка

Про затвердження Положення

про порядок підготовки та

визначення ефективності

регуляторних актів

Шепетівської міської ради

та її виконавчого комітету

На підставі Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 р. № 308 „Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта", з метою встановлення єдиного підходу до обґрунтування проектів та прийняття прозорих, ефективних і економічно доцільних регуляторних актів, керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

В И Р І Ш И Л А :

1. Затвердити Положення про порядок підготовки та визначення ефективності регуляторних актів Шепетівської міської ради та її виконавчого комітету.

2. Покласти повноваження по реалізації державної регуляторної політики при прийнятті регуляторних актів на постійну депутатську комісію з питань стратегічного розвитку, планування, бюджету і фінансів.

3. Вважати таким, що втратило чинність рішення ІХ сесії міської ради 24 скликання від 05.02.2003 року №25 «Про затвердження Положення про порядок підготовки та визначення ефективності регуляторних актів Шепетівської міської ради та її виконавчого комітету» .

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань стратегічного розвитку, планування, бюджету і фінансів ( голова комісії Ткачук В.А.) та заступника міського голови, голову комітету економіки В.Кулачука.

Міський голова С.Шпільченко


Додаток до рішення

ХV ( позачергової ) сесії міськради

V скликання від 30 березня 2007 р. №19

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок підготовки та визначення ефективності регуляторних актів Шепетівської міської ради та її виконавчого комітету

1. Загальні положення

1.1. Метою цього положення є встановлення єдиного підходу до обґрунтування проектів та прийняття прозорих, ефективних та економічно доцільних регуляторних актів, а також усунення перешкод для розвитку підприємницької діяльності. Положення регулює процеси підготовки, прийняття та визначення ефективності регуляторних актів та є невід'ємною частиною Регламентів міської ради та її виконавчого комітету.

1.2. Положення розроблено відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Постанови КМУ «Про затвердження методик проведення аналізу регуляторного впливу та відстеження результативності регуляторного акта» від 11.03.2004 р. №308 .

1.3. В цьому Положенні основні терміни застосовуються в такому значенні:

регуляторний акт – рішення сесії міської ради, виконкому, розпорядження міського голови, які або окремі положення яких спрямовані на правове регулювання господарських, адміністративних відносин між регуляторними органами та суб'єктами господарювання, або письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб і який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських, адміністративних відносин між регуляторними органами та суб'єктами господарювання;

регуляторний орган - міський голова, виконком, сесія міської ради, які мають повноваження приймати регуляторні акти.

аналіз регуляторного впливу ( далі АРВ) - документ, який містить обґрунтування

необхідності державного регулювання шляхом прийняття регуляторного акта, аналіз

впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення

прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави, а також

обґрунтування відповідності проекту регуляторного акта принципам державної

регуляторної політики.

1.4. Підготовка та визначення ефективності проектів регуляторних актів ( надалі Проектів) передбачає:

- планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;

- розроблення Проектів;

- здійснення АРВ;

- оприлюднення та проведення публічного обговорення Проектів;

- подання Проектів на затвердження;

- визначення результативності дії регуляторних актів.

2. Планування діяльності з підготовки та розроблення Проектів

2.1. Розробники проектів регуляторних актів складають поточний (на один рік) план підготовки проектів регуляторних актів та подають відділу підприємництва та аналізу для узагальнення до 1 грудня поточного року. План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів повинен містити визначення видів і назв проектів, цілей їх прийняття, строків підготовки проектів, найменування органів та підрозділів, відповідальних за розроблення проектів регуляторних актів.

2.2. Відділ підприємництва та аналізу узагальнює надані плани та подає на затвердження сесії міської ради, виконавчого комітету міської ради та міського голови не пізніше 15 грудня поточного року, якщо інше не встановлено законом.

2.3. Після затвердження відділ підприємництва та аналізу надає в десятиденний строк план в місцеві засоби масової інформації для опублікування та / або розміщує на офіційній сторінці міської ради в мережі Інтернет.

2.4. У випадку підготовки проекту регуляторного акту, який не внесено до затвердженого регуляторним органом плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, не пізніше дня оприлюднення цього проекту відділом підприємництва та аналізу готується проект рішення відповідного регуляторного органу про внесення змін до затвердженого плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів.

3.Здійснення аналізу регуляторного впливу та проведення публічного обговорення Проектів

3.1. Розробником готується аналіз регуляторного впливу стосовно кожного проекту регуляторного акта.

3.2. Розробники регуляторних актів подають проекти відділу підприємництва та аналізу. Відділ підприємництва та аналізу в п'ятиденний термін готує висновки щодо відповідності проектів вимогам законодавства та надає пропозиції щодо останнього.

3.3. АРВ здійснюється відповідно до «Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта», затвердженої Постановою КМУ від 11 березня 2004 року №308.

3.4. У випадку , коли АРВ готується відділом підприємництва та аналізу, розробнику необхідно подати наступні документи:

- два примірники Проекту;

- супроводжувальний лист з описом проблеми, яку планується вирішити цілями регулювання та очікуваними наслідками;

- електронна копія проекту.

Термін проведення АРВ не повинен перевищувати 20 робочих днів з дня

отримання необхідних документів.

3.5. Відділ підприємництва та аналізу приймає рішення про спосіб оприлюднення проекту та аналізу регуляторного впливу та розміщує в місцевих ЗМІ повідомлення про оприлюднення цього проекту.

Повідомлення про оприлюднення регуляторного акту повинно містити:

- стислий зміст проекту та адресу розробника;

- інформацію про спосіб оприлюднення проекту та АРВ до нього;

- інформацію про строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань приймаються зауваження та пропозиції;

- інформацію про спосіб надання зауважень та пропозицій.

3.6. Оприлюднення з метою одержання зауважень та пропозицій проектів регуляторних актів проводиться до винесення цих проектів на розгляд засідань виконкому, сесії міської ради та на затвердження міському голові.

3.7. Проект, АРВ – документи відкритого доступу, які знаходяться на сайті міської ради в мережі Інтернет, а повідомлення про їх оприлюднення друкується в місцевих ЗМІ. Жителі міста, суб'єкти підприємницької діяльності та їх об'єднання, міські громадські та інші неприбуткові організації мають право на проведення альтернативного АРВ та альтернативне визначення ефективності дії регуляторного акту.

3.8. Після оприлюднення розробник проекту регуляторного акта усі зауваження і пропозиції щодо проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу, одержані протягом встановленого строку, повністю чи частково враховує або мотивовано їх відхиляє.

3.9. Обговорення проекту регуляторного акта може проводитися також на громадських слуханнях та в будь-якій іншій формі відкритих обговорень

4.Подання проектів на затвердження

4.1. Після підготовки та здійснення АРВ у визначеному цим Положенням порядку, проект рішення сесії міської ради разом з АРВ вносить на розгляд постійної комісії міської ради, на яку покладено повноваження у здійсненні державної регуляторної політики.

4.2. У випадку підготовки проекту регуляторного акта без аналізу регуляторного впливу цей проект повертається розробникові на доопрацювання.

4.3. Відповідальна постійна комісія забезпечує підготовку експертного висновку щодо регуляторного впливу внесеного проекту регуляторного акта, який разом з цим проектом та підписаним аналізом регуляторного впливу подається до уповноваженого органу для підготовки у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку пропозицій щодо удосконалення проекту відповідно до принципів державної регуляторної політики.

4.4. На підставі аналізу регуляторного впливу, яким супроводжувався проект регуляторного акта при його внесенні на розгляд сесії міської ради, а також експертного висновку щодо регуляторного впливу цього проекту та пропозицій уповноваженого органу відповідальна постійна комісія готує свої висновки про

відповідність проекту регуляторного акта вимогам статей 4 та 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

4.5. Висновки відповідальної постійної комісії та пропозиції уповноваженого органу передаються для вивчення до постійної комісії, до сфери відання якої належить супроводження розгляду проекту регуляторного акта у міській раді (далі - головна постійна комісія), за винятком випадків, коли відповідальна постійна комісія є головною постійною комісією.

4.6. При представленні на пленарному засіданні сесії міської ради проекту

регуляторного акта голова відповідальної постійної комісії доповідає висновки цієї постійної комісії про відповідність проекту регуляторного акта вимогам статей 4 та 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, а також пропозиції уповноваженого органу разом з рішенням постійної комісії щодо їх врахування.

4.7. Регуляторний акт не може бути прийнятий на засіданні виконкому або схвалений міським головою якщо наявна хоча б одна з таких обставин:

- відсутній АРВ;

- проект регуляторного акта не оприлюднений.

Уразі виявлення будь – якої з цих обставин орган чи посадова особа місцевого самоврядування має право скасувати або призупинити дію регуляторного акта, прийнятого з порушеннями.

Прийняті регуляторні акти офіційно оприлюднюються відділ інформації преси та зв'язків з громадськістю на офіційному сайті міської ради та в місцевих друкованих засобах масової інформації не пізніш як у десятиденний строк після їх прийняття та підписання.

5. Перегляд та відстеження результативності дії прийнятого регуляторного акта

5.1. Відділ підприємництва та аналізу на підставі показників ефективності, встановлених в АРВ та керуючись ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проводить аналіз результативності регуляторного акта.

5.2. Строк виконання заходів з відстеження результативності регуляторного акта не може бути більшим, ніж 45 робочих днів.

5.3. Звіт про відстеження результативності регуляторного акта оприлюднюється шляхом розміщення на офіційній сторінці міської ради в мережі Інтернет не пізніш як у десятиденний строк з дня підписання цього звіту.

5.4. Відділ підприємництва та аналізу подає органу, який прийняв регуляторний акт , результати визначення ефективності дії не пізніше 10 робочих днів після закінчення такого визначення.

5.5. Міська рада на сесії, виконавчий комітет на засіданні за результатами визначення ефективності може прийняти рішення про необхідність перегляду регуляторного акта ( внесення змін та доповнень, зупинення дії, визнання акта таким, що втратив чинність).

Заступник міського голови,

голова комітету економіки В.Кулачук

 

     Споживчий ринок       

      mvs