Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

Про підготовку до відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка

З метою відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка підписано Указ Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка».

Задля підготовки та гідного відзначення в області ювілейної дати розпорядженнями голови Хмельницької обласної державної адміністрації було затверджено склад обласного організаційного комітету та відповідний план заходів. Ним передбачено проведення реконструкцій та реставрацій пам’ятників Т.Шевченку в населених пунктах області, проведення в закладах культури та освіти круглих столів, тематичних концертів, конкурсів, туристичних походів шевченківськими місцями, підготовку і видання збірок наукових праць, створення циклів теле та радіопередач про Тараса Шевченка та його творчу спадщину.

Проводячи у січні цього року селекторну нараду за участю керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, акцентовано увагу на тому, що роботу з популяризації творчої спадщини Т.Г.Шевченка в області у попередні роки здійснено чималу. Проте в ювілейний рік надійшли нові ініціативи, у тому числі від громадських організацій, які планується реалізувати протягом року.

В галузі культури наймасштабнішими заходами 2014 року по кількості задіяних учасників та глядачів є творчі звіти міст та районів області, присвячені Т.Г.Шевченку. До їх підготовки та проведення залучаються та відбираються кращі номери та виконавці різних вікових категорій. Кращі вишивані, мальовані та інші художні роботи на Шевченківську тематику знаходять місце на виставках декоративно-прикладного мистецтва. Протягом січня-лютого відбулись та широко анонсовані обласною телекомпанією «Ексклюзив», в місцевих ЗМІ та на сайтах творчі звіти Городоцького, Красилівського, Летичівського, Теофіпольського, Славутського, Білогірського, Полонського, Хмельницького, Шепетівського районів та міст Хмельницького і Старокостянтинова.

З метою залучення якнайширшого кола дітей та молоді до вивчення творчої спадщини Кобзаря, сприяння розвитку здібностей і талантів, на базі бібліотек та музеїв області відбувся обласний літературний конкурс «Зернослово», стартували регіональні етапи          обласнихконкурсів юних дарувань «Кобзарики», юних талантів «Світ Великого Кобзаря», літературний конкурс «Читаймо Тараса, учімося в нього», відбіркові тури Всеукраїнськиго конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося, брати мої».

Відвідувачів закладів культури та мистецтва не можуть залишити байдужими виставки книг, картин, робіт декоративно-прикладного мистецтва, присвячені Т.Г.Шевченкові. Щомісяця відкриваються нові серед них виставки раритетних видань «Кобзаря» з особистої колекції Михайла Григорчука в Кам’янець-Подільській центральній міській бібліотеці, раритетного портрету Т.Шевченка роботи внучатого небожа поета Фотія Красицького в обласному літературному музеї. Окремо представлені виставки книжкових новинок, серед яких книги місцевих авторів. Нещодавно одна з таких була підготовлена й видана Ярмолинецькою районною бібліотекою у співпраці з місцевим клубом «Автограф».

За участю письменників та художників, музикантів та громадських діячів, шкільної та учнівської молоді, жителів населених пунктів чи не щотижня в закладах культури проходять зустрічі, читання, музейні уроки та лекції, поетичні та мистецькі години, віртуальні подорожі і вікторини, обговорення. Обласною фірмою «Кіновідеопрокат» демонструються в кінотеатрах і будинках культури області художні кінофільми «Мені тринадцятий минало…», «Давно те діялось колись...», «І виріс я на чужині…», «Г.Т.Шевченко».

Професійні актори і музиканти у ювілейний Шевченківський рік представляють глядачам вистави і концерти, присвячені Т.Г.Шевченку. Вже сьогодні збирають повні зали концертна програма обласного академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» за творами Т.Шевченко «Пророк». Діти із задоволенням стають свідками дитинства Т.Шевченка на виставі обласного академічного театру ляльок «Тарас». В березні жителів обласного центру чекають прем’єра вистави обласного академічного музично-драматичного театру імені М.Старицького «Невольник» за творами Т.Шевченко, відкриття фестивалю камерної музики у обласній філармонії та фестивалю кобзарського мистецтва «Золоті струни», який збере виконавців на бандурі з усіх куточків України та області.

Діяльність митців з популяризації творчості Т.Г.Шевченка буде відзначена обласною премією імені Т.Г.Шевченка на обласних урочистостях. З ініціативи громадськості, органів влади і місцевого самоврядування здійснено роботи з реконструкції та ремонтів 17 пам’ятників та пам’ятних знаків Т.Шевченка в області. Триває підготовча робота щодо встановлення нових пам’ятників та погрудь Т.Шевченка у містах Славута, Старокостянтинів, Ізяславі, Волочиську, Новій Ушиці, селах Порохня Волочиського, Іванківці Городоцького районів за сприяння благодійних, громадських організацій, меценатів і спонсорів. Об’єднання зусиль забезпечить гідне відзначення 200-річчя Кобзаря в області, сприятиме згуртуванню усіх верств населення, партій та рухів, навколо ідей, проголошених Великим Кобзарем.

 

 

 

     Споживчий ринок       

      mvs