Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

УВАГА! Працюють телефонні шахраї!

  Останнім часом на території Шепетівського району почастішали випадки шахрайських дій з боку невідомих осіб, які телефонують з невідомих номерів до громадян, а в більшості до людей похилого віку,   представляються їхніми сусідами, родичами або знайомими, які потрапили в біду (аварія, стало погано на вулиці, інша неприємність) і вимагають передати або перерахувати грошові кошти.

  Дуже поширений сценарій із ДТП. Зловмисники дзвонять на телефон та представившись знайомим або родичем, який потрапив у ДТП просять передати вказану суму грошей, і тим самим вирішити всі проблеми. Як правило, шахраї дзвонять у вечірній час або вночі. Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, внук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий працівниками міліції або потрапив в яку-небудь біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

  Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

  Мета одна – виманити з вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський розрахунок.

  Кількість злочинів пов’язаних з шахрайськими діями з кожним роком збільшується Тільки в поточному році вже зареєстровано 11 випадків шахрайств вказаного типу і 4 з них лише за минулий тиждень. Кожного разу шахраї видумують різні ситуації, щоб збити людину з пантелику. Відомо, що людина знаходячись у розпачі навіть не здогадується, що телефонують шахраї, та виконує всі поставлені ними умови.

  Одна з найбільш вразливих категорій громадян, які потерпають від обману – літні люди. Їх обдурити легко, вони беззахисні і довірливі. Метикуваті шахраї під виглядом сусідів, родичів, знайомих заморочують літнім людям голови та видурюють їхні заощадження. Довірившись незнайомцю, літні люди погоджуються на всі умови і врешті-решт стають потерпілими. 

 

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба слідувати наступним правилам:

1.Перш за все, не впадайте у паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

3.Якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись міліціонерами (іншими працівниками) або ж знайомими і вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у міліцію. Цим ви убезпечите себе від шахраїв.

 

         Керівництво Шепетівського МВ УМВС України в Хмельницькій області повторно звертається, до мешканців міста Шепетівка та Шепетівського району з проханням бути дуже уважними і обережними. Пам’ятайте, що ваша довіра може зіграти з вами злий жарт і ви позбудетесь майна, грошей, цінностей, а головне душевного спокою. 

          І основне, якщо з вами вже трапився такий прикрий інцидент, негайно повідомляйте міліцію за номером 102.

Заступник начальника СДІМ Шепетівського МВ

УМВС України в Хмельницькій області

лейтенант міліції Кушнір В.М.

 

     Споживчий ринок       

      mvs