Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

Відповідальність за порушення виборчих прав громадян

Кримінальна відповідальність:
ст. 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача – караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.
ст. 158. Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців – караються штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.
ст. 158-1. Голосування виборцем на виборах чи референдумі більше ніж 1 раз – карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.
ст. 158-2. Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму – карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років.
ст. 159. Порушення таємниці голосування - карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.
ст. 159-1. Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку) - карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк.
ст. 170. Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій - карається виправними роботами на строк до 2 років або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
ст. 171. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.
ст. 172. Грубе порушення законодавства про працю - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або виправними роботами на строк до 2 років.

Адміністративна відповідальність:
ст. 212-7. Порушення порядку подання відомостей про виборців чи списків виборців, списків громадян, які мають право брати участь у референдумі, та використання таких списків – тягне за собою накладення штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-8. Порушення права громадянина на ознайомлення зі списком виборців, списком громадян, які мають право брати участь у референдумі - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-9. Порушення порядку ведення передвиборчої агітації, агітації під час підготовки і проведення референдуму з використанням засобів масової інформації - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-10. Порушення обмежень щодо ведення педвиборної агітації, агітації в день проведення референдуму - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-11. Ненадання можливості оприлюднювати відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб’єкта виборчого процесу - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-14. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях - тягне за собою накладення штрафу від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-16. Замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість - тягне за собою накладення штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-17. Ненадання копії виборчого протоколу -  тягне за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-18. Невиконання рішення виборчої комісії, комісії з референдуму - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-19. Відмова у звільнені члена виборчої комісії від виконання виборчих чи службових обов’язків або його безпідставне звільнення з роботи -  тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ст. 212-20. Порушення порядку опублікування документів, пов’язаних з підготовкою і проведенням виборів, референдуму - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Керівництво Шепетівського МВ УМВС України в Хмельницькій області

 

     Споживчий ринок       

      mvs