Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

Не «допомагайте» зловмисникам здійснювати крадіжки з ваших автомобілів!

У наш час водії бояться не лише поганих автодоріг, ДТП, а й автомобільних крадіжок. І це не дивно. Адже, на сьогодні крадіжки з авто – один із поширених видів злочинів.

З машин викрадається практично все, що потрапляє в поле зору злочинця – магнітоли, акумулятори, залишені або забуті в автомобілі сумки, барсетки, портмоне, мобільні телефони та інші цінні речі.
До Шепетівського міського відділу міліції протягом вересня поточного року звернулося троє мешканців міста, які повідомили, що невідомі особи скоїли крадіжку з їх автомобіля.
З першого автомобіля "Хюндай Туксон" викрадено навігатор "Піонер", та відеореєстратор "Celsior CS-900 MA. З другого - ноутбук марки «Тошиба». Власник третього авто "Кіа Соул" не знайшов у своєму салоні сумку з під ноутбука, в якій знаходились документи та гроші в сумі 16 000 грн.

 По всіх вказаних фактах розпочаті кримінальні провадження за частиною 1 статті 185 Кримінального Кодексу України (крадіжка). Проводяться слідчо-оперативні дії. Міліція займається пошуками зловмисників. За скоєне Законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Способи, які застосовуються злочинцями для скоєння крадіжок майна із автомобілів:
- розбиття скла автомобіля
- прокол колеса автомобіля – за рахунок відволікання водія скоюється крадіжка із салону,
- підбір ключа або злом дверей автомобіля,
- використання сканера,
- шляхом вільного доступу (із залишеної відкритої машини, коли, як правило, власник знаходиться неподалік).

  Як вберегти свій автомобіль? Прислухайтесь до порад і рекомендацій:
- В обов’язковому порядку обладнайте автомобіль протиугінними приладами.
- Замикайте машину, навіть якщо залишаєте її ненадовго. Пам’ятайте, що із викрадених кожен п’ятий автомобіль був угнаний в результаті того, що залишався незамкненим.
- Закривайте кришку бензобака – це не тільки попередить крадіжку бензину, а й у випадку угону залишить злочинців без можливості заправити машину.
- Звертайте увагу на людей, які цікавляться вашим автомобілем. Не виключено, що вони мають намір викрасти його.
- Не залишайте ключі в замку запалювання навіть у тих випадках, коли залишаєте авто у власному гаражі.
- На ніч ставте автомобіль в гараж із надійними замками або на стоянку, яку охороняють, якщо через будь-які обставини це зробити неможливо, ніколи не залишайте автівку на пустирі чи в іншому місці,  де погане освітлення.
- Залишаючи автомобіль на вулиці, ставте його біля стіни будинку чи ближче до іншого автомобіля. Тоді буде важче в нього проникнути.
- Якщо ви надовго залишаєте машину на стоянці, піклуйтесь про те, щоб вона не була заправлена пальним.
- Якщо ви їдете далеко, ретельно перевірте технічний стан авто. Запасіться паливом і грошима. Бажано мати додаткову каністру з бензином.
- Будьте обережнішими з голосуючими. Якщо хтось просить вас зупинитись на дорозі, перед тим як відкрити вікно чи вийти з авто, подумайте, чи немає для вас загрози. Особливо будьте обережні, якщо автомобіль зупиняє група чоловіків, до того ж у нетверезому стані.
- В темну пору доби перед тим, як вийти з автівки, подивіться навколо і переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Повернувшись до автомобіля, тримайте ключі від дверцят із замка запалювання наготові. Подивіться, чи нікого немає в автомобілі.
- Не залишайте в автомобілі, особливо на ніч, магнітолу, радіоприймач, телевізор та інші цінні речі, а також документи (посвідчення водія, техпаспорт та інші).
- Не зберігайте в салоні автомобіля викрутки та інші предмети, які можуть бути використані для запуску двигуна без ключа запалювання.
 Слід також звернути увагу на те, що частина потерпілих поводиться неправильно. Виявивши, що в автомобілі розбите скло та з салону щось викрадено, власник машини очищає салон від уламків скла, їде на цьому ж автомобілі у відділ міліції, навіть не підозрюючи, що своїми, здавалося б, „логічними” діями він знищив сліди злочину. Тому, якщо ваш автомобіль все ж таки обікрали, ні в якому разі не сідайте всередину машини, а відразу телефонуйте в міліцію.

Якщо викрадення речей чи самого автомобіля трапилося – негайно телефонуйте за номером 102.

Керівництво Шепетівського МВ УМВС України в Хмельницькій області


 

     Споживчий ринок       

      mvs