Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Про проведення перерахунку податку на доходи фізичних осіб

Про проведення перерахунку податку на доходи фізичних осіб

 Наприкінці кожного календарного року кожен роботодавець зобов’язаний провести річний перера¬хунок доходів працівників та утриманих з них сум податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).
Згідно з Податковим кодексом України (далі — ПКУ) проводиться перера-хунок суми доходів, нарахованих такому платнику у вигляді заробітної плати, а та¬кож суми наданої податкової соціальної пільги (пп. 169.4.2 п. 169.4 ст. 169).
  Випадки і строки проведення перера¬хунків визначені цим же пунктом ПКУ, а саме:
а) за наслідками кожного звітного по¬даткового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
б) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової
соціальної пільги у разі зміни місця її за¬стосування за самостійним рішенням
платника податку або у випадках, визна¬чених підпунктом 169.2.3 пункту 169.2
статті 169;
в) під час проведення остаточного ро¬зрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким робото¬давцем.
Отже, річний перерахунок заробітних плат працівників та утриманих з них сум ПДФО за 2014 рік слід провести не пізні¬ше, ніж під час нарахування заробітної плати за останній місяць цього року, тоб¬то у грудні 2014 року.
Річний перерахунок необхідно обов'язково про¬вадити з урахуванням вимог пункту 167.1 статті 167 ПКУ, згідно з якими якщо база оподаткування, визначена на підставі пу¬нкту 164.6 статті 164 ПКУ щодо доходів, зазначених в абзаці першому цього пунк¬ту, в календарному місяці перевищує де¬сятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січ¬ня звітного податкового року, до суми та¬кого перевищення застосовується ставка 17 відсотків. Нагадаємо, що у 2014 році ставка ПДФО 17% застосовувалась до сум доходів, в т.ч. заробітної плати, що перевищували 12 180 грн. (1218 грн х 10). Окрім прямо зазначених у пп. 169.4.2 п. 169.4 ст. 169 ПКУ є ще деякі випадки, коли проведення річного перерахунку є необхідним, зокрема:
- якщо у звітному 2014 році праців¬нику провадились донарахування і ви¬плата сум за попередні податкові періоди (місяці). Такі суми донарахувань при проведенні перерахунків слід віднести до відповідних податкових періодів (міся¬ців), за які йде донарахування;
- для вирішення питання правильності оподаткування «перехідних» сум (які переходять з одного звітного місяця у другий — відпускні, лікарняні). Такі «перехідні» суми (їх частини) з метою пере¬рахунку відносяться до відповідних пе-ріодів їх нарахування (про це чітко зазначено у останньому абзаці пп. 169.4.1 ПКУ);
- для виправлення арифметичних та інших помилок, які були допущені при
оподаткуванні та застосуванні податкової соціальної пільги та ставок 15% і 17%
протягом звітного року.
Слід зазначити, що окрім наведених вище випадків проведення річних пере-рахунків, ПКУ (пп. 169.4.3) дає право ро¬ботодавцю та будь-якому іншому податковому агенту здійснювати перерахунок нарахованих фізичній особі сум доходів та утриманого з них податку за будь-який період та у будь-яких випадках — для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник пода¬тку право на застосування податкової соціальної пільги.
 

     Споживчий ринок       

      mvs