Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Спрощено процедуру успадкування майна

Спрощено процедуру успадкування майна

З метою спрощення спадкування майна та земельних ділянок унесено зміни до низки законів. Зокре¬ма, з 03.12.14 р. при спадкуванні спадкоємцями першого та другого ступеня споріднення (як у разі спадкування за законом, так і за заповітом) і за правом представлення, а також при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою, скасовуються:
- обов'язкова оцінка майна у випадках оподаткування майна згідно із законом при визначенні розміру податку (доповнення до ч. 2 ст. 7 Закону від 12.07.2001 р. № 2658);
- нормативна грошова оцінка земельних ділянок, яка застосовується для визначення розміру земельного податку та державного мита при спадкуванні (доповнення до ч. 5 ст. 5 та ч. 1 ст. 13 Закону від 11.12.2003 р. № 1378).
На сьогодні згідно із пп. 174.2.2 Податкового кодексу (далі - ПК) нульова ставка податку на доходи фізичних осіб за оформлен¬ня спадщини поширюється тільки на перший ступень споріднення, інші спадкоємці сплачують при цьому 5 % податку. У зв'язку із цим у Верховній Раді зареєстровано законопроект від 27.11.14 р. № 0940 про внесення змін до Податкового кодексу України, яким пропонується:
- за нульовою ставкою оподатковувати об'єкти спадщини, що успадковується членами сім'ї спадко¬давця першого та другого ступенів споріднення;
- для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважати батьків, чоловіка або дружину, дітей, у тому числі усиновлених; другого - рідних братів та сестер,
бабу та діда як із боку матері, так і з боку батька, онуків;
- у разі отримання будь-яких об'єктів спадщини спадкоємцями, які відносяться до першого та другого ступенів споріднення із спадкодавцем, не визначати оціночну вартість таких об'єктів із метою оподаткування.
 Більшість норм Закону набуває чинності з 1 січня 2016 року, зокрема, зміни до закону від 02.09.1993 р. N 3425 «Про нотаріат». Також із цієї дати у сільських населених пунктах свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті од-ного із подружжя будуть видавати уповноважені на це посадові особи органу місцевого самовряду¬вання. Такі особи повинні мати вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройти стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса протягом року, пройти навчання по роботі з єдиними та державними реєстрами, скласти іспит із спадкового права.
Закон від 20.10.2014 р. № 1709 набуває чинності з 01.01.2016 р., крім вищеописаних змін, які набули чинності з 03.12.2014 р., надруковано в газеті «Голос України» від 02.12.2014 р. № 232.
 

     Споживчий ринок       

      mvs