Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Затверджено нові форми Книги обліку доходів фізособам-єдинникам

Затверджено нові форми Книги обліку доходів фізособам-єдинникам

Мінфін України наказом від 19.06.15 р. № 579 затвердив фізособам-єдинникам нові форми Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат. Нововведень у формах книг та в порядку їх заповнення небага¬то.

Так, Книгу обліку доходів та/або Книгу обліку доходів і витрат фізособам-єдинникам дозволили вести не тільки в паперовому, але й в електронному вигляді на вибір. Книгу в електронному виг¬ляді зможе вести лише підприємець, який має зареєстрований належним чином електронний ключ. Для реєстрації Книги в такому вигляді він мусить подати до податкової інспекції за місцем проживання відповідну заяву.

Дані про доходи і витрати до Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат записують у грив¬нях із копійками. Також без округлень виводять і підсумкові дані за місяць, квартал, рік.

У книзі обліку доходів те¬пер 8 граф: вилучено графу 6 «сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, грн.», адже Податковим кодексом України передбачено, що доходи платника єдиного податку у вигляді сум кредиторської заборго¬ваності, за якою минув строк позовної давності, наказано визнавати лише єдинникам третьої групи — платникам ПДВ. Вони ведуть Книгу обліку доходів і витрат, у якій графа 6 у її старому вигляді збереглася.

Змінився порядок виправлень помилок у Книзі, яку ведуть у паперовому вигляді. Відтепер для ви¬правлення неправильного запису, згідно з п. 4 коментованого порядку заповнення Книги, до¬статньо в новому (додатковому) рядку зробити запис, що має додатне або від'ємне значення. Аналогічно вносять виправлення й до елект¬ронного варіанта Книги.

В абз. 4 п. 3 коментованого порядку ведення книг про¬писали порядок дій для єдинників, які протягом податкового (звітного) періоду реєструють нову Книгу, якщо стара в них закінчилася. Так, пропонується продовжувати здійс-нювати записи в новій Книзі та наростаючим підсумком (з урахуванням записів зі старої Книги) виводити в ній підсумки за місяць, квар¬тал, рік.

Фізособам-єдинникам можна продовжувати заповнюва¬ти старі Книги обліку доходів або Книги обліку доходів і витрат до їх закінчення. Про це прямо гово-рить п. 5 наказу.

 

     Споживчий ринок       

      mvs