Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Міський ЦСССДМ Новини центру «Тютюнопаління – відлік життя»

«Тютюнопаління – відлік життя»

Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від нікотину внесено у Міжнародну класифікацію хвороб.

Паління – це властивість поведінки людини та залежність організму, внаслідок чого людина не контролює свою поведінку, а скоріш вона контролює саму звичку. Варто лише сформуватися шкідливій звичці і вона керує людиною. Відповідно на це йде частина її грошей, її часу, її енергії. Людина втрачає самоповагу, душевні сили, руйнується фізичне та душевне здоров'я. Деяких це зрештою вбиває.

Чому ж людина палить?

Результати досліджень свідчать про те, що багато курців набули цієї звички у підлітковому віці. Тиск збоку товаришів і бажання бути схожим на дорослих спонукає багатьох підлітків до паління. З часом цю пагубну звичку важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє наркотичну залежність у людини, що палить.

Патологічні наслідки паління

Після кожної випаленої сигарети підвищується систолічний та діастолічний тиск крові. Також збільшується число ударів серця. Крім того, сигаретний дим викликає звуження судин периферичних артерій. Разом із цим паління сприяє розвитку станів, що призводять до утворення тромбів. Паління підсилює ризик настання раптової смерті і розвитку атеросклеротичного захворювання периферичних судин, що, у свою чергу, підвищує ризик омертвіння тканини і ампутації кінцівок. Паління підвищує ризик виникнення ішемічної хвороби серця у жінок, що приймають оральні контрацептиви. Досліджено, що серед курців частіше зустрічається виразка шлунку і дванадцятипалої кишки, більше того, у разі такої виразки небезпека летального результату в курців вища, ніж у тих, хто не курить.

Окрім того, вагітна жінка, яка палить, нерідко народжує слабких і нездорових дітей. Встановлено, що концентрація нікотину, бензопірену, чадного газу та інших шкідливих речовин, які потрапляють із сигарети до організму вагітної жінки, в організмі плоду стає значно вищою, ніж у крові матері, що негативним чином позначається на розвиткові та рості дитини в майбутньому.

Наслідки паління –  вкорочення життя

Звичайно, незважаючи на те, що кожна пачка сигарет нагадує про наслідки паління, кинути палити не так просто. Але в будь-якому разі, добрий початок — половина діла. Щоб захистити себе від «нікотинової епідемії» ХХІ століття і зберегти своє здоров'я, варто розуміти, що тютюнові компанії, пропагуючи позитивний імідж паління, навмисно просувають «смерть», накидаючи на людей ярмо нікотинової залежності,та наживають капітал на нашому здоров'ї.

Будьте мудрими та обережними, це допоможе вам зберегти здоров'я та життя!

Шепетівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Адреса: м. Шепетівка, вул. Островського, 4,  каб. №№1,2,3,  тел. 4-16-23, 0980479133

 

     Споживчий ринок       

      mvs