Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Міський ЦСССДМ Новини центру Кожній дитині потрібна родина

Кожній дитині потрібна родина

561Кожній дитині потрібна родина... Це дуже проста правда. І ми усі глибоко в серці знаємо її. І знаємо, що тільки в сім'ї, у якій тебе люблять, розуміють, турбуються про твої потреби, дитина має шанс на повноцінний розвиток, на щасливе майбутнє...

Сім'я – це перша сходинка на шляху дитини у доросле, самостійне життя. Сім'я – це не тільки захист і підтримка, розвиток і формування особистості в цілому, а й основний осередок суспільства, природне середовище для людини. Саме від сім'ї залежить, яким буде наше майбутнє, наше суспільство. Отже, зусилля не тільки держави, а й громадськості повинні бути спрямовані на благополуччя і добробут дитини та сім'ї.

Особливої підтримки та захисту потребують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні.

Конвенція ООН про права дитини наголошує, що дитині для повного та гармонійного розвитку її особистості необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Тому діяльність держави повинна бути спрямована на створення таких правових форм утримання та виховання дітей, які потребують батьківського піклування, що здатні були б до певної міри замінити сім'ю.

Першим кроком для прийняття дитини в сім'ю є вибір форми сімейного влаштування. Не всім відомо, що таких форм є декілька – усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім'я та  дитячий будинок  сімейного типу.

Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім'ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення породжує між батьками (усиновителями) та дитиною взаємні права та обов'язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхніх біологічних дітей.

Також поширеною формою сімейного влаштування дітей є опіка та піклування бо, як правило, виховувати та утримувати дитину, яка залишилася без батьківського піклування, виявляють бажання її родичі та близькі. Опіка – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім'ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Що ж таке прийомна сім'я? Прийомна сім'я – це сім'я або окрема особа, яка добровільно взяла із закладів для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей для виховання і спільного проживання. Особливостями   прийомної сім'ї та дитячого будинку сімейного типу, як форм влаштування є те, що діти, які виховуються у них, не позбавляються статусу дитини-сироти, або  дитини, позбавленої батьківського піклування, за ними залишаються  всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей. Сім'я, яка бере на виховання дітей, отримує від держави матеріальну та соціальну підтримку.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш, як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин не можуть виховуватись разом. Діти, влаштовані до  дитячого будинку сімейного типу, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та можуть бути усиновлені.

Приємно усвідомлювати, що є багато небайдужих людей, які відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якщо і вам небайдужі дитячі долі, звертайтесь за інформацією щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в  Шепетівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

 

     Споживчий ринок       

      mvs