Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Служба у справах дітей Новини служби Пріоритет держави – захист прав дитини!

Пріоритет держави – захист прав дитини!

Міжнародний день захисту дітей – це не тільки свято дитинства. Водночас це й свято тих, хто завжди поруч з дітьми, хто піклується про них і допомагає твердо стати на ноги. Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому святий обов’язок родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, забезпечити їй належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.


Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1 червня, щороку привертає увагу дорослих до проблем   дітей. Встановлене це свято ще в листопаді 1949-го ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Цей день покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля і багатьох інших.

В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.

У державній політиці нашої країни проблеми захисту підростаючого покоління мають пріоритетний напрям. Міністр соціальної політики України Н.Королевська неодноразово наголошувала на тому, що одне з головних завдань сьогодні – реалізувати право кожної дитини на родину. Необхідно відходити від старої форми виховання дітей в інтернатах, замінивши її будинками сімейного типу, прийомними сім’ями, усиновленням дітей.

Служба у справах дітей виконавчого комітету Шепетівської міської ради намагається в повній мірі захищати права та законні інтереси дітей, сприяти ранній профілактиці соціального сирітства, активно розвивати сімейні форми виховання. Так, слід зазначити, що ось уже впродовж багатьох років в місті відсутні бездоглядні та безпритульні діти, діти, які залишилися без батьківського піклування. При виникненні у дітей складних життєвих обставин або загрози життю та здоров’ю, працівники служби відразу вживають усі можливі заходи для своєчасного влаштування дітей у безпечне середовище. У переддень Міжнародного дня захисту дітей хочеться звернути увагу та   на те, що при вирішенні зазначених питань у щоденній роботі служба тісно співпрацює з партнерами: лікарями-педіатрами Босюк О.В., Гнатюк Л.Б., Котенко М.М., працівниками відділень кримінальної міліції у справах дітей Семенюк О.І., Камаком С.П., Карасем В.В.,      Ніверчуком О.І., Чайкою В.А., відділом у справах сім’ї, молоді та спорту /начальник      Стасюк Н.В./, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді /директор Вінницька Т.О./, управлінням праці та соціального захисту населення /начальник Пилипчук Т.В./, управлінням освіти /начальник Тихончук Л.І./, педагогічними колективами шкіл, відділом державної реєстрації актів цивільного стану /начальник Кость О.М./, прокурором Шепетівської міжрайпрокуратури Бойко Т.М. Зазначені установи та організації представлені і у комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконавчому комітеті і яку очолює міський голова    Антонюк С.А. Членами комісії щомісячно вирішуються нагальні питання, пов’язані з дотриманням прав та інтересів дітей згідно чинного законодавства.

Спільними зусиллями в місті 92 дитини влаштовано під опіку та піклування, 35 дітей проживає в сім’ях усиновителів. Крім цього, забезпечено функціонування 6 прийомних сімей, в яких виховується 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них створено: у 2006 році – 1 сім’я, у 2008 році – 2 сім’ї, у 2010 році – 1 сім’я, у 2012 році – 2 сім’ї. У 2013 році планується поповнення новими дітьми однієї із прийомних сімей.

Інформаційно-просвітницька робота серед жителів нашого міста по подальшому розвитку сімейних форм виховання продовжується, адже на обліку в службі у справах дітей є ще 19 дітей, які перебувають в інтернатних закладах на повному державному утриманні. І саме вони чекають на родину, про що ми неодноразово вже писали на сторінках газети.

       Традиційно до 1 червня приурочені, як правило, різні святкові заходи. Але все ж за святами надходять будні, а за ними і проблеми, пов’язані з дітьми. Не всім дітям, на жаль, поталанило мати щасливе та безтурботне дитинство. Так, не секрет, що останнім часом у нас з’явились факти здійснення фізичного та психологічного насильства над дітьми. На обліку в службі перебуває 4 таких дитини з 3-х сімей. Причина вчинення насильства над дітьми – неблагополуччя в сім’ях, вживання батьками алкоголю. Недоліки в утриманні та вихованні дітей з боку батьків сприяють тому, що з’явилось на обліку троє неповнолітніх, які самовільно залишали постійне місце проживання та навчальний заклад, були доставлені протягом року в обласний притулок. 67 дітей виховуються у кризових сім’ях, де батьки не приділяють належної уваги їх розвитку, забезпеченню навчання, не створюють необхідних умов проживання, влаштовують особисте життя всупереч інтересам своїх дітей. Всі ці категорії дітей перебувають на особливому контролі працівників служби. Наявність   зазначених проблем спонукає службу у справах дітей вдосконалювати форми та методи роботи, ширше залучати до співпраці батьківську громадськість, підвищувати рівень відповідальності батьків за утримання та виховання своїх дітей.

Користуючись нагодою, хочу щиро привітати усіх зі святом - Міжнародним днем захисту дітей. Наразі, звертаюсь до усіх дорослих з проханням завжди зігрівати теплом свого серця, увагою і ласкою тих юних співгромадян, життя яких не схоже на добру казку, допомагати їм відчувати радість спілкування. Впевнена, що об’єднавши зусилля, ми зробимо все, аби захистити наших дітей, уберегти їх від гіркоти розчарувань і зневіри. Адже саме від нас, дорослих, залежить те, як складеться доля кожної маленької людини, а відтак і нового покоління українців. Бажаю вам, дорогі юні друзі, вашим батькам, бабусям і дідусям, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, усиновителям міцного здоров’я, щастя, добра і сімейного затишку. Нехай здійсняться всі ваші мрії і задуми!

Начальник служби у справах дітей

виконкому Шепетівської міської ради                                                 Купрацевич К.В.

 

     Споживчий ринок       

      mvs