Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Відділ культури Новини відділу Вишиванка – наш генетичний код

Вишиванка – наш генетичний код

20160519_1247521Саме під такою назвою міська бібліотека №1 представила виставку до Дня вишиванки для усіх мешканців Шепетівки. Історія створення народного свята розпочалася ще у 2007 році з ініціативи Лесі Воронюк - студентки Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Назва нашої виставки не випадкова, адже саме Леся Воронюк є автором цього крилатого вислову.

День вишиванки - міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.

Тож, на нашій виставці були представлені книги з дослідження народного мистецтва українців, походження вишиванки, її видів, особливості символіки, колористики, а також опису традиційного костюма, невід’ємною частиною якого була вишита сорочка. Шепетівчан зацікавила література, яка спеціалізується на особливостях подільської вишивки, а також виготовлення аксесуарів з допомогою техніки вишивання – брошки, поясу.

Приємно, що з кожним роком прихильників вишиванки більшає, особливо серед української діаспори, тож сподіваємося, що наступного року День вишиванки стане офіційним державним святом для кожного українця!

 

     Споживчий ринок       

      mvs