Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта

"Бо в житті, як на полі мінному..."

stop-nasulstvu-v-simyi.... Я просила б в цьому сторіччі: -

«Хоч би той магазинний мінімум: -

Люди, будьте взаємно ввічливі!»

І якби на те моя воля,

Написала б я скрізь курсивами: -

«Так багато на світі горя,

Люди, будьте взаємно красивими!»

Л. Костенко....

Так, людське життя - це не лише щастя і насолода від його багатогранності, це і низка випробувань та страждань, проходячи через які, людина стає сильнішою.... А якщо поруч на життєвому шляху близькі, рідні, люблячі люди , вона не лише долає виклики долі, а й відкриває для себе і оточуючих нові горизонти, стає витривалішою на шляху до досягнення мети і відкритою для сонячних обіймів життя.

Проте так часто , на жаль, трапляється, що рідні ламають в близькій людині впевненість у собі, наносять і фізичного, і душевного болю, нівечать її життя, позбавляють любові і радісного сприйняття дійсності... І це – для найрідніших !!!

Моя мова знову про насильство в сім'ї.....

У своїй роботі щодня стикаюся з повідомленнями з міліції, від мешканців міста про домашнє насильство. І постають десятки «ЧОМУ?».

Чому відразу починає плакати під час розмови В., гарна жінка похилого віку, матір дорослого сина ? Хоча і здоров'ям не обділене її чадо, і, хвалити Богу, не забрала його війна... Проте плаче мати від грубого слова, а то й зневажливого стусана...І це не поодинокий випадок ! Від синів, а буває і від дочок, для яких ріднішими за матір стали сумнівні друзі, алкоголь чи наркотики, що засліпили очі й бронею оповили серце, страждає 17% від тих шепетівчан, що звернулися з приводу насильства в сім'ї протягом року.

Чому громадянин М, батько і дідусь, шукає захисту від власної дитини у владному кабінеті, чи в міліції ? Бо використовує останню можливість вгомонити сина, який геть розперезався, відчуваючи свою «перевагу» перед його старістю і немічністю. Протягом року чоловіки – батьки склали 11% від усіх постраждалих від домашнього насильства.

Чому Н. , дружина і мати, яка, вийшовши заміж, присвятила себе лише ЙОМУ, єдиному чоловікові в її житті, сором'язливо ховає синці під очима? Чим завинила перед ним? Тим, що народила спільних дітей? Тим, що окрім своєї роботи, щодня виконує такі невидимі буденні справи по дому: пре, готує, прибирає, доглядає за дітьми? Подібних випадків фіксується найбільше - 52, 5 % від усіх звернень. Застосовуючи фізичну силу, або психологічний ( крики, погрози), чи економічний тиск (погрозу лишити без засобів існування, житла тощо) стосовно своєї слабшої половинки, чоловіки розписуються у власній слабкості.

Чуєте мене, чоловіки? Той, хто б'є, не любить, той принижує, перш за все, свою чоловічу гідність, зраджує головному призначенню - ЗАХИЩАТИ ! І ваші « сама винна» , « сама напросилася» не виправдовують вас жодним чином ... Це визнали і чоловіки – законотворчі, вилучивши з Закону України « Про попередження насильства в сім'ї» поняття « віктимна поведінка», що означало дії жертви, які спонукали порушника до насильства. А це значить, що насильник жодним чином не може бути виправданий за свої протиправні дії щодо близької людини, про кого мова б не йшла , чи то про батьків, дітей, чи про одного з подружжя, про постраждалих сестер, або братів...

І навіть не варто ставити це вищезазначене «чому» стосовно дітей, які виховуються в таких сім'ях. Бо в більшості випадків, виростаючи, свої відносини в сім'ї і з оточуючими вони формують за формулою сімейних стосунків, запровадженою їх батьками.

Тому з насильством в сім'ї не потрібно миритися! Якщо ви не можете самостійно подолати його прояви, зверніться по допомогу до правоохоронних органів, відділу у справах сім'ї, молоді та спорту , міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Термін перебування на обліку такої сім'ї триває один рік. В цей період ситуацією цікавляться служба дільничних інспекторів, соціальні працівники, психологи. За бажанням, члени родини можуть скористатися правовими, психологічними послугами, послугами з корекції поведінки тощо.... Якщо насильство продовжується, його винуватець притягається кримінальної, або адміністративної відповідальності ( штраф, громадські роботи, адміністративний арешт, захисний припис, за яким особі, що порушила Закон України

« Про попередження насильства в сім'ї», забороняється вчиняти певні дії стосовно жертви насильства ).

Вихід шукати потрібно, бо сім'я для людини має бути тилом, фортецею, що захистить від зовнішніх негараздів, джерелом тепла, щирості і радості, гарних взаємин, та в жодному випадку - не полем битви. Бо в житті і так, «як на полі мінному»....

А. Гайдай

головний спеціаліст відділу

у справах сім'ї, молоді та спорту

міськвиконкому

 

     Споживчий ринок       

      mvs