Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

На засіданні міського комітету з економічних реформ, що відбулося 3 липня 2013 року розглянуто питання створення Міндоходів

Головним питанням порядку денного засідання стало висвітлення особливостей об’єднання податкової та митної служб у єдине Міністерство доходів та зборів.

   З цим питанням виступила завідувач інформаційно-комунікаційного сектору Шепетівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Хмельницькій області Наталія Ляшук.

Вона нагадала, що Міністерство доходів і зборів та його територіальні органи утворені відповідно до Указу Президента України від 18.03.2013 № 141 «Про Міністерство доходів і зборів» та постанови КМУ від 20.03.2013 № 229 «Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів».   В нашому регіоні у порядку реорганізації створено Шепетівську об'єднану державну податкову   інспекцію   Головного   управління   Міністерства доходів і зборів у   Хмельницькій області. Дислокація митних органів не змінилась.

     3 червня нова ОДПІ зареєстрована в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.    Наказом Міністерства доходів і зборів від 24 травня 2013 року начальником ОДПІ призначений Володимир Яремчук

     Н. Ляшук наголосила, що проведення реорганізації територіальних органів не погіршить умов обслуговування платників, які, як і раніше, зможуть отримувати якісне податкове супроводження, а також ряд митних послуг в сервісних центрах (центрах обслуговування платників податків), які в минулому році були відкриті у всіх регіонах України.

Центр також було створено і в Шепетівській ОДПІ. В ньому надаються усі адміністративні послуги у зручний для платника час. Це приймання вхідної кореспонденції, видача довідок та дозвільних документів, приймання звітності, надання роз’яснень та консультацій.

   Найбільш приваблива послуга для платників податків – організація видачі посилених сертифікатів електронного цифрового підпису для здійснення в онлайн-режимі не лише податкових, а й митних процедур, а також подання звітності до Пенсійного фонду та органів статистики.

    У подальших планах податківців – спрощення правил податкового обліку та звітності з податку на прибуток, наближення податкового та бухгалтерського обліку.

Особливості обєднання податкової та митної служб у єдине Міністерство доходів та зборів України

            Об’єднання податкової та митної служби у єдине Міністерство доходів та зборів України - це важлива інституційна реформа, яка цілком відповідає загальносвітовим і, в першу чергу, європейським трендам.

   Концентрація усіх функцій, пов’язаних з адмініструванням податкових та митних платежів, в рамках єдиної структури – це шлях, який обрали багато провідних країн, в тому числі Великобританія, Данія, Латвія, Канада.

   Вперше в історії незалежної України ми маємо у складі центральних органів виконавчої влади відомство, яке, по-перше, несе на собі всю повноту відповідальності за поповнення державного бюджету.

   По-друге, вітчизняні підприємці та іноземні інвестори відтепер мають єдиного адресата, який від імені держави відповідає за створення рівної конкуренції, поміркованого оподаткування, якісний сервіс в адмініструванні обов’язкових платежів.

Вигоди для бізнесу від створення Міністерства:

  •  Спрощення процедур отримання адміністративних послуг
  •  Підвищення якості, комплексність податкового та митного сервісу;
  •  Скорочення кількості часу на обслуговування в державних органах;
  •  Зниження рівня бюрократизації в державних органах влади, підвищення рівня довіри громадян до представників влади;
  •  Забезпечення конфіденційності платників податків

   По-третє, наявність єдиного центру управління зробить процес прийняття рішень швидким та ефективним, і держава встигатиме реагувати на стрімкі зміни економічної кон’юнктури, актуальні тенденції, нагальні потреби платників.

   Пріоритети роботи лишаються незмінними: удосконалення системи адміністрування податкової системи України,   якісне обслуговування платників із застосуванням новітніх технологій, спрощення документообігу, мінімум витрат часу представникам бізнесу на спілкування із державою, і максимум – на основну діяльність.

         Місія Міністерства: адмініструвати податки, збори, митні платежі та єдиний соціальний внесок, надавати послуги громадянам і бізнесу та, як наслідок, забезпечувати наповнення доходної частини бюджету, створювати умови для розвитку підприємництва та міжнародної торгівлі.

   Міністерство – ефективний орган державної влади. Його діяльність сприйматиметься громадою як професійна, справедлива, неупереджена.

   Громадяни та бізнес переконаються, що податкова та митна система проста у застосуванні.

   Інновації та Інформаційні технології будуть основою вдосконалення діяльності.

   Міністерство доходів і зборів визначено головним органом у системі органів центральної влади з питань забезпечення формування єдиної державної податкової, митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів, єдиного соціального внеску.

   Міністерство доходів і зборів залишається адміністратором податків і зборів, а визначає податкову і митну політику, як і раніше, Міністерство фінансів. Цей баланс закладений, щоб не допустити будь-якого зайвого фіскального тиску на бізнес.

   Важливою функцією Міністерства залишається боротьба із правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

   На виконання доручення Президента щодо зменшення тиску на бізнес Міністерство доходів і зборів переорієнтувало роботу з виявлення та розслідування правопорушень в межах ризикоорієнтованої системи моніторингу. Максимальна увага приділятиметься аналітичній роботі із мінімальним втручанням у справи сумлінних платників податків.

   Що стосується передачі Міндоходов функції адміністрування ЄСВ, то це цілком логічний крок, який відповідає інтересам бізнесу. Функції ведення реєстру та персоніфікації страхувальників, нарахування виплат залишаються за Пенсійним фондом, адміністрування, контрольно-перевірочна робота - за Міністерством.

   Фахівці Міністерства вже працюють над спрощенням адміністрування єдиного соціального внеску для підприємців. Зокрема, йдеться про об'єднання звіту про сплату внеску зі стандартною декларацією форми 1ДФ та надання можливості подавати такий звіт, як і всі інші, в електронному вигляді.

На рівні області працюватиме Головне управління Міністерства доходів і зборів України, яке координуватиме роботу митних пунктів і податкових інспекцій.

   Підвищення ефективності управління процесом адміністрування податків і зборів відбудеться за рахунок об'єднання функцій при інтеграції податкової та митної служб.

   Наприклад, із створенням Міністерства доходів і зборів є можливість об'єднати податковий і митний аудит і суттєво зменшити кількість візитів на підприємства, і, в той же час, підвищити ефективність контрольно-перевірочної роботи.

   Підвищити якість і зменшити термін проведення аудиту планується за рахунок введення електронних перевірок. Ініціатива вже винесена на обговорення з громадськістю.

   У митній сфері також зроблено акцент на електронні сервіси, мінімізацію людського фактору, посилення аналітичної складової роботи.

 Об'єднання митної та податкової ІТ-інфраструктури дозволяє проводити моніторинг фактичного руху товарів від кордону до споживача в режимі реального часу.

   На особливому контролі - боротьба з контрабандою. Це явище знижує конкурентоспроможність працюючого легально бізнесу і Міндоходів не має наміру закривати на це очі.

 У звязку з неможливістю поставити інспектора біля кожного транзитного або імпортованого вантажу, робиться ставка на сучасні ІТ-рішення та дистанційний контроль, без втручання в поточну діяльність бізнесу і без зайвих перевірок.

   Використання звичних для контрабандистів схем обходу державного контролю має стати складніше і дорожче, ніж робота в легальній площині.

   Мета Міністерства - створити такі умови, щоб губився економічний сенс контрабанди, вона стала нерентабельною.

Однією з основних проблем ведення бізнесу в Україні є корупція. Зі створенням Міністерства буде застосовано напрацьовані практики для зниження корупційних ризиків на митниці.

   Головний акцент зроблено на профілактичній роботі і превентивних заходах, упередженні корупції, а не тільки реагуванні на її конкретні прояви.

   Буде направлено увагу на тих співробітників і ті колективи відомства, де спостерігається найбільш негативна динаміка щодо посадових правопорушень.

   Значну увагу приділяємо механізмам громадського контролю, зворотного зв'язку з платниками для спільного втілення в роботу служби антикорупційних стандартів. Проведено ребрендинг сервісу «Пульс».

   Так, у 2013 році переваги оновленого сервісу вже оцінили 34 подолянина. Найбільше представників бізнесу цікавили питання організації роботи підрозділів міндоходів у регіоні, проведення перевірок та складання звітності. На «Пульс» Міндоходів від підприємців Хмельниччини надійшло 14 подяк.
 

     Споживчий ринок       

      mvs