Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

Особи похилого віку та пенсіонери – як чинники віктимності!

001     Сьогодні в Україні „старіння“ населення породжує комплекс складних не тільки демографічних, економічних, соціальних, але й віктимологічних проблем. Вчинення корисливих злочинів щодо осіб похилого віку пояснюється, перш за все, їх віковими особливостями. Нами вони розглядаються як чинники віктимності, що впливають на поведінку осіб похилого віку, як потенційних жертв корисливих злочинів та створюють передумови вчинення злочинів щодо зазначеної категорії осіб.

      Актуальність даної проблеми обумовлена тим, що останнім часом в Хмельницькій області проживає близько 426 тисяч пенсіонерів, з яких більше 24 тисяч — самотні. Незважаючи на вжиті органами внутрішніх справ заходи щодо належного забезпечення правопорядку, здійснення профілактики правопорушень і злочинів, проведення роз’яснювальної роботи серед населення, відсоток скоєння злочинів стосовно людей похилого віку залишається досить-таки високим. Під особами похилого віку традиційно розуміють чоловіків, що досягли 60 років і жінок , що досягли 55 років. Найбільш розповсюдженими в цих випадках є злочини проти життя і здоров`я та злочини проти власності

               Для того аби заволодіти власністю, грошима чи іншими цінними речами потерпілого, злочинці вигадують найрізноманітніші історії. Так у вересні минулого року на території Хмельницької області, невідомі особи жіночої статті шахрайським шляхом, під приводом зняття порчі, заволоділи золотими виробами та грішми потерпілого. Подібний випадок стався у грудні минулого року на території нашого міста, коли жіночку похилого віку ошукали шахрайським шляхом дві невідомі особи жіночої статті, які представились працівниками соціальних служб та під приводом грошової реформи, виманили у старенької чималу суму грошей. Ще одна поширена історія з ДТП, коли злочинці представляються родичами, близькими людьми, які потрапили в ДТП і йому необхідно гроші на лікування.

            Риси осіб похилого віку, які приваблюють злочинців:

-         надмірна довірливість;

-         чуйність та готовність допомогти;

-         цікавість та схильність до містицизму(стосується тих, хто полюбляє ходити по ворожках);

-         азарт придбання багато чого задарма, або вкласти мало грошей, а отримати багато;

-         матеріальні труднощі(людина у скруті менш пильна і більш довірлива);

             Яких правил поведінки потрібно дотримуватись аби не стати жертвою злочинця:

1. перш за все, не впадати у паніку і не поспішати виконувати умови аферистів;

2. бути впевненим(впевненою) у собі. Це виявляється у поставі, ході, жестах;

3. не варто нахилятися, розсіювати свою увагу, коли у вас щось питають чи просять;

4. також контролюйте свої розмови по телефону та не вірте усьому що вам можуть наговорити злочинці;

5. якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись міліціонерами (іншими працівниками) або ж знайомими і вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у міліцію.


Керівництво Шепетівського МВ УМВС України в Хмельницькій області повторно звертається, до мешканців міста Шепетівка та Шепетівського району, а особливо до осіб похилого віку та пенсіонерів з проханням бути дуже уважними і обережними.


Пам’ятайте, що ваша довіра може зіграти з вами злий жарт і ви позбудетесь майна, грошей, цінностей, а головне душевного спокою.


І основне, якщо з вами вже трапився такий прикрий інцидент, негайно повідомляйте міліцію за номером 102 

 

     Споживчий ринок       

      mvs