Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home

ОПЕРАЦІЯ «НОВОРІЧНА ЯЛИНКА»

У природі кожне дерево, проживаючи відведений йому вік займає певну ділянку і виконує певні функції, зокрема поглинає вуглекислоту та шкідливі речовини, що надходять у атмосферу з викидами автотранспорту та промислових підприємств та виділяє у повітря кисень. 
1 га хвойних дерев виділяє 30 т кисню на рік (не враховуючи фітонцидів), а 1 га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні. Ялинка – традиційна окраса новорічних свят. Однак масова вирубка зелених красунь призвела до необхідності посилення їх охорони, особливо перед святами.
Саме тому щороку, у передноворічний період, працівниками міліції проводиться операція "Новорічна ялинка”. Метою проведення такої акції є посилення державного контролю за охороною лісів від самовільних рубок хвойних насаджень. Для проведення операції  з числа працівників Шепетывського мыськвідділу міліції створені рейдові групи, які перевіряють пункти реалізації ялинок. Спільно з працівниками ВДАІ здійснюються перевірки транспортних засобів щодо законності перевезення хвойних дерев. Рейдові перевірки проводяться на ринках та інших місцях торгівлі.
Особлива увага під час проведення операції звертається на перевірки ділянок цінних хвойних порід, лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, а також територій та об’єктів природо-заповідного фонду. Реалізації підлягають новорічні ялинки при наявності в торці відпускного клейма та із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками зі штрих-кодом. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити звідки деревце походить та законність його заготівлі. При проведенні перевірок місць реалізації ялинок обов’язково звертатається увага на наявність довідки радіологічного контролю та документів, що засвідчують законність придбання ялинок. Продавців, які не матимуть відповідних дозволів, буде притягнуто до адмінвідповідальності, а товар вилучатиметься.
Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна вирубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Крім того, передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.
Якщо ви вже вирішили купити «живу ялинку», треба знати, що лісники дерев ніколи не рубають. Лише пиляють. Тому, коли продавець новорічних ялинок пропонує вам зрубане сокирою – це точно плід браконьєрських рубок.
Вдалих вам новорічних придбань!
 

     Споживчий ринок       

      mvs