Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Від­пускні за 2013 — 2015рр. нараховуємо у лютому 2016 р. Який розмір єдиного внеску за­стосовуємо?

Від­пускні за 2013 — 2015рр. нараховуємо у лютому 2016 р. Який розмір єдиного внеску за­стосовуємо?

Частиною другою ст. 9 Закону про ЄСВ визначено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких про­вадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які згідно із цим Зако­ном нараховується єдиний внесок.

При цьому частиною четвертою вищеза­значеної статті передбачено, що обчислен­ня єдиного внеску за минулі періоди здій­снюється виходячи з розміру єдиного вне­ску, що діяв на день нарахування (обчис­лення, визначення) заробітної плати (дохо­ду), на яку відповідно до цього Закону на­раховується єдиний внесок.

Водночас у ст. 4 Закону про ЄСВ із пе­реліку платників єдиного внеску виключе­но, зокрема, найманих працівників. Крім того, у ст. 8 цього Закону відбулися зміни, а саме скасовано розміри єдиного внеску, які застосовувалися до сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної пла­ти за видами виплат, що включають осно­вну та додаткову заробітну плату, інші за­охочувальні та компенсаційні виплати, в частині утримань із сум такої заробітної плати.

Отже, оскільки нарахування відпуск­них за 2013 — 2015 рр. у бухгалтерських документах відбувається у лютому 2016 р., слід застосовувати розмір єди­ного внеску, який діє на момент нараху­вання, тобто 22%. При цьому утримання із сум нарахованих відпускних не здій­снюється.

 

     Споживчий ринок       

      mvs