Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська ОДПІ Справно сплачуємо податки при обміні об'єктів нерухомості

Справно сплачуємо податки при обміні об'єктів нерухомості

Порядок оподаткування операцій з про­дажу (обміну) об'єктів нерухомого майна регулюється ст. 172 Податкового кодексу України, п. 172.8 якої встановлено, що для цілей цієї статті під продажем слід розуміти будь-який перехід права власності на об'єкти не­рухомості, крім їх успадкування та дару­вання.

Згідно з п. 172.1 ст. 172 цього Кодексу до­хід, отриманий платником податку від про­дажу (обміну) не частіше одного разу про­тягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи зе­мельну ділянку, на якій розташовано такі об'єкти, а також господарсько-побутові спо­руди та будівлі, розташовані на такій зе­мельній ділянці), а також земельної ділян­ки, що не перевищує норми безоплатної пе­редачі, визначеної ст. 121 Земельного ко­дексу залежно від її призначення, та за умо­ви перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не опо­датковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три ро­ки не поширюється на майно, отримане та­ким платником у спадщину.

Водночас згідно з п. 172.2 ст. 172 Подат­кового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного по­даткового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї стат­ті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 цієї статті, підля­гає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу (5%).

Відповідно до п. 172.3 ст. 173 Кодексу у разі обміну об'єкта нерухомості на інший (інші) дохід платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження нерухомого майна, визначе­ного: в абзаці першому п. 172.1 цієї стат­ті, — не оподатковується; у п. 172.2 цієї статті, — оподатковується за ставкою, ви­значеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу (5%).

Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахо­ваної органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Отже, при обміні об'єктів нерухомості — квартири (сторони 1) на квартиру (сторо­ни 2) з грошовою компенсацією (доплатою) базою оподаткування у разі недотримання вимог абзацу першого п. 172.1 ст. 172 По­даткового кодексу є вартість кожного об'єкта обміну, а також дохід фізичної осо­би (сторони 1) у вигляді отриманої ним грошової компенсації (доплати), яка підля­гає оподаткуванню за ставкою 5%.

 

     Споживчий ринок       

      mvs