Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Служба у справах дітей Новини служби Обмежено перебування дітей у розважальних закладах після 22 години

Обмежено перебування дітей у розважальних закладах після 22 години

sluzhУ травні поточного року набрав чинності Закон України від 16 травня 2013 року № 243-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сферах розваг, або закладах громадського харчування у нічний час", який обмежив перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час. Даним законом також доповнено кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 180-1 і Закон України "Про охорону дитинства" статтею 20-1.

Відповідно до ст.180-1 КУпАП відповідальності за перебування дітей у розважальних закладах та закладах громадського харчування у період з двадцять другої до шостої години без супроводу принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність, підлягають посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадяни - власники підприємств чи уповноважені ними особи, громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності. За вчинення такого правопорушення застосовується штраф у розмірі від двадцяти до п'ятидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 850 грн. В разі вчинення повторного правопорушення протягом року штраф складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 до 1700 грн.

Відповідно до ст.20-1 Закону України "Про охорону дитинства" діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність. Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

Слід зазначити, що Шепетівська міська рада ще 24 лютого 2011 року прийняла рішення "Про обмеження перебування дітей віком до 17 років без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, у закладах дозвілля, громадського харчування, розважальних закладах, на вулицях та інших громадських місцях м.Шепетівки". Це дало можливість знизити рівень підліткової злочинності в місті в порівнянні з позаминулими роками, здійснювати профілактичну роботу не тільки в денний час, а й у нічний час. Службою у справах дітей спільно з представниками   сектору кримінальної міліції у справах дітей, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. систематично організовуються рейди-перевірки місць відпочинку молоді, торговельних закладів, вулиць міста, спрямовані на виявлення перебування дітей у громадських місцях після 22.00 години, профілактику правопорушень та алкоголізму серед дітей. Протягом року проведено 12 таких рейдів, складено один адміністративний протокол за новою статтею 180-1 КУпАП. Черговий такий рейд було проведено 22 вересня 2013 року. Неповнолітніх, які перебували у розважальних закладах після 22.00, не виявлено.

 

 

 

Начальник служби                                     К.Купрацевич

 

     Споживчий ринок       

      mvs