Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Відділ культури Новини відділу Талант могутній і багатогранний

Талант могутній і багатогранний

8676Україно моя, мені в світі нічого не треба,

Тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти.

                   А. Малишко

 

   14 листопада виповнюється 100 років від дня народження видатного українського поета Андрія Малишка. Він народився у родині шевця у м. Обухів на Київщині. Закінчив Інститут народної освіти,працював вчителем в школі. Вірші почав писати ще дитиною. У 30-тих роках друкував замітки і вірші в газетах, переїхав до Києва, де познайомився з О. Довженком.

   Поезія стала щоденною працею А. Малишка. Його збірки «Жайворонки», «Березань», «Зореві дні» засвідчили появу поета з яскравою індивідуальністю, зі своїм баченням світу і художнім мисленням. Буквально за кілька років ім’я Андрія Малишка стало в один ряд з іменами П. Тичини, М. Бажана, М. Рильського.

   З перших днів Великої Вітчизняної війни А. Малишко – на фронті. Він – кореспондент багатьох газет, на сторінках яких друкувалися його статті, репортажі з місця боїв і, звичайно, вірші. «До бою вставайте!», «Україно моя!», «Битва» - ці збірки читаються як ліричний щоденник, в якому занотовано все загальнозначуще з пережитого, вистражданого, передуманого на довгих дорогах війни, де героїчне переплелося із стражденним, де Україну видно і очима солдата-месника, і очима жертви окупації.

   Після війни почався новий період в творчості Малишка. Його збірки «Полудень віку», «Листи на світанні», «Рута» сприймалися як великі події літературного життя.

   Напевно немає більшої радості для поета, аніж почути свій твір з уст народу. Малишко мав таку радість – його поезії «Рідна мати моя», «Ми підем, де трави похилі» з ніжною музикою П. Майбороди, стали народними піснями. Завоювала народне визнання пісня «Цвітуть осінні, тихі небеса» на музику О. Білаша.

   Чародійство Малишкової поезії важко пояснити, бо вона відкрита і прозора, пісенна, проста і рідна , як пейзаж, знаний з дитинства. Андрій Самійлович завжди прагнув збудити образом душу, схвилювати її любов’ю або добротою, благородним гнівом або гіркою зажурою.

   Поет шевченківського кореня, як назвав Андрія Малишка Олесь Гончар, живе в своїх творах і сьогодні.

   У міській бібліотеці №1 відбулася літературна година «Чарівник поетичного слова», присвячена 100-річчю від дня народження А. Малишка, де прозвучала розповідь про його творчий шлях, поезії та пісні на вірші поета.

   Зав. міською бібліотекою №1 Ковальська В.В.

 

     Споживчий ринок       

      mvs