На земній кулі, в рамках загальної захворюваності, кожний рік виділяється певне число хворих з ДЦП та вадами розвитку, причому це число постійно збільшується. У світі по даним сучасної статистики нараховується більше 15 мільйонів хворих на ДЦП. У Хмельницькій області щорічно народжується понад 400 дітей із вродженими та набутими вадами розвитку, що призводить до смертності близько 10% цих дітей, близько 40% з них потребують соціальної допомоги по інвалідності, забезпечення якої покладається на родини та суспільство. Такі діти мають ряд обмежень фізіологічного та психологічного характеру. Кожен окремий вид порушень є відносно рідкісним і характеризується відсутністю відповідної інформації щодо надання медичної допомоги та проведення реабілітації. Досить часто це призводить до необґрунтованих рекомендацій відмовитися від дитини, що веде до соціального сирітства і, відповідно, погіршує можливості реалізації їхнього потенціалу.
Дана проблема актуальна у цілому світі і також залишається найбільш важливою в реабілітаційному плані., як в медичному, так і в педагогічному підході до її вирішення протягом десятиліть.
Необхідно створити умови для максимальної реалізації дитиною потенційних можливостей по мірі росту та розвитку. Програми відновлення повинні розпочинатись якомога раніше і включати в себе навчання рухам; заняття по розвитку слуху та мовлення, спрямовані на адаптацію дитини, розвиток емоційної сфери. В порівнянні з десятком років назад система допомоги для дітей з ДЦП ґрунтувалась на медичній моделі, і зводилася, в основному, до забору і первинного аналізу даних про інвалідів та до розподілу різних видів матеріальної допомоги.
На даний момент лише У Хмельницькій області відкрито та функціонують 15 центрів соціальної реабілітації, 31 інтернат,28 територіальних центрів, які дають змогу отримати реабілітаційні послуги дітям – інвалідам та інвалідам.
Система фізичної реабілітації у Шепетівському міському центрі соціальної реабілітації дітей- інвалідів включає ЛФК та різновиди лікувального масажу, механотерапію, сенсорну інтеграцію, гідрокінезотерапію та фізіотерапію, гарденотерапію, аніматерапію, піскотерапію, різноманітні методики корекційної педагогіки та ін. Всі послуги діти отримують безкоштовно. Завдяки міській владі та депутатському корпусу діти забезпечені безкоштовним транспортним обслуговуванням та одноразовим харчуванням.
Вся реабілітаційна робота проводиться за такими основними напрямками:
- формування та відновлення рухових навичок; навчально - виховна корекція; соціалізація дитини; консультативна робота з батьками; профілактика та лікування супутніх захворювань та зміцнення імунітету дитини з особливими потребами. Паралельно проводиться роз’яснювальна та пропагандистська робота в навчальних та дошкільних закладах міста, а також через ЗМІ та особистий сайт в Інтернеті серед громадськості міста та області.
Мета життєдіяльності центру – створення результативної, діючої системи: міська влада, громада міста - центр – родина дитини з особливими потребами.
Лише коли співпраця буде побудована на основі довіри, всесторонньої активної позиції на подолання проблеми, розумінні того, що покращення стану життя кожного залежить від того, що він конкретно зробив для покращення цієї ситуації у місті, залежатиме і результат.
Формула: «Мені належить, я вимагаю» має змінитись на «Я максимум прикладаю особистих зусиль, щоб допомогти собі та іншим» + «Я вдячний за все добро, яке мені робить громада, міська влада, люди, які мене оточують».
2 грудня у Шепетівському центрі соціальної реабілітації дітей- інвалідів проведено свято «День Довіри», довіри до своїх можливостей, до оточуючого світу. Червоною стрічкою через увесь день ще раз пройшло переконання у тому: що кожен з нас є віддзеркаленням світу, що нас оточує і світ віддзеркалює наш духовний світ, силу Віри, силу Душі та силу нашої Любові до життя.
Велика подяка за дарунки дітям та побажання усіх життєвих гараздів особисто родині Пилипчука Василя Миколайовича, отцю Роману - настоятелю Городищенського чоловічого монастира, родинам Шведчено В.В., Ворощук Т.М., Йожикова В., Корба О., Сорочан О.В.
"Get the Flash Player"
"to see this gallery."
|