Шепетівська міська рада

старий сайт

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Шепетівська міжрайонна прокуратура інформує Прокуратура представництво інтересів громадян у суді здійснює безкоштовно

Прокуратура представництво інтересів громадян у суді здійснює безкоштовно

Законом України «Про прокуратуру» передбачено, що прокуратура може здійснювати представництво інтересів громадянина або держави в суді. Представництво прокуратурою інтересів громадянина в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави  процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів людини у суді.

Зокрема, згідно із вимогами ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою представництва в суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні   повноваження. Наявність таких підстав має бути підтверджена прокурором шляхом надання суду відповідних доказів.

Наприклад, у минулому році міжрайонні прокуратурі найчастіше доводилося відстоювати права громадян щодо захисту їх соціальних прав та з питань оплати праці.

Здійснювала міжрайонна прокуратура і представницьку діяльність в інтересах неповнолітніх. Вона полягала у заявленні і участі у розгляді позовних заяв про позбавлення батьківських прав.

У минулому році в інтересах громадян задоволено 43 позови про стягнення заборгованої  заробітної плати. Всі позови задоволені в повному обсязі.

Здійснює контроль міжрайонна прокуратура і за реальним виконанням рішень за позовами прокурора. Тож  якщо є проблема і людина сама не може її вирішити в силу матеріальної чи фізичної неспроможності, вона має право звернутися до прокурора з метою представництва її інтересів у судових органах.

Що стосується держави, то підставою представництва у суді її інтересів є наявність порушень або загрози порушень її інтересів (порушення економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою).

Протягом минулого року в інтересах держави заявлено 46 позовів на загальну суму 1 млн. 709 тис. грн. Окрім того, судами за позовами міжрайонної прокуратури розглянуто і прийнято позитивні рішення  про стягнення в дохід держави 1 млн. 236 тис. грн. З метою реального виконання рішень суду про стягнення зазначених коштів міжрайонна прокуратура вжила заходів по надходженню 1 млн. 613 тис. грн., в т.ч. до бюджетів на суму 653 тис. грн.  Зокрема, це стягнення заборгованостей по оренді державних і комунальних приміщень, податкової заборгованості, заборгованості у сфері паливно-енергетичного комплексу, сфері земельних відносин (земельний податок, орендна плата за землю).

Заступник Шепетівського міжрайонного прокурора          О. Заремба

 

 

     Споживчий ринок       

      mvs