Напередодні Нового року ми поспілкувались із новообраним міським головою Михайлом Полодюком. Клопотів у нього вистачає. Мер живе за напруженим графіком, однак знайшов час і відповів на поставлені запитання.
— Ви уже керували містом до перемоги на виборах. Що вдалося виконати на «тимчасовій» посаді?
— Насамперед хочу сказати, що цей короткий період при владі був, як на мене, досить плідним, і саме результати виборів показали, як люди оцінили проведену роботу за півтора роки у місті.
Якщо перейти до конкретики, то з 2014 до кінця 2015 року було ініційовано та проведено серйозні будівельно-ремонтні роботи у місті (зокрема завершено асфальтування частини проспекту Миру, площу перед автовокзалом, майже повністю асфальтовано вулицю Шешукова, проведено капітальний ремонт дахів на чотирьох багатоповерхівках, у школах і садочках було встановлено велику кількість вікон та дверей). Подбали про освітлення вулиць Судилківської, Некрасова, Старокостянтинівського шосе, почали втілювати у життя різні проекти – від поновлення автобусних зупинок до підтримки учасників АТО: запроваджено безкоштовне харчування у дошкільних навчальних закладах та школах для їхніх дітей. Поновлено автопарк спеціалізованих автомобілів, які обслуговують місто.
Хочу, щоб і далі робота йшла у такому ж ритмі. Хоча прогнози на 2016 рік далеко неоднозначні й вирішення багатьох питань залежать від законів, які ухвалюються у Верховній Раді України.
— З чого плануєте розпочати 2016-й рік? Які виклики і нові завдання постануть перед нашим містом у наступному році?
— Маємо намір запровадити на сайті міської ради систему електронних петицій. Відтепер, якщо будь-яка подана до міськради електронна петиція набере необхідну кількість підписів, ми будемо виносити її на розгляд виконавчого комітету або міської ради. Це ще один крок до прозорості роботи виконавчого органу та діяльності з використанням сучасних інноваційних підходів. З 2016 року буде значно поліпшено інформування шепетівчан про ті проблеми, які є у нашому місті, і шляхи їхнього вирішення.
Головне питання – це, звичайно, поповнення бюджету за рахунок повернення коштів несплачених раніше податків за землю. За планами маємо продовжити роботу з перекриття багатоповерхівок, освітлення вулиць (готуємо документи на 13 вулиць), проведення централізованого водопостачання до мікрорайону Косецького. Найбільшими проектами має бути асфальтування частини вулиці Чкалова – від проспекту Миру до дитячого садочка «Дзвіночок», а також частини вулиці С.Бандери (колишня Ватутіна) – від вулиці Шешукова до вулиці Української. Документи уже готові, справа за коштами. Також у 2016 році запланували ремонт прибудинкових територій.
Із проведеної у попередній період роботи щодо складання реєстру нерухомості та землі спробуємо взяти якомога більше користі для громади.
— Михайле Івановичу, побутує думка, що будь-яка людина буде хорошим мером, якщо у міській казні багато грошей...
— У цій ситуації ніхто не скаже краще, ніж народ. Мені спала на думку приказка, перефразувавши яку я сказав би: «Заможною громада лише там стає, в керівника якої розум і терпіння є. Хто поєднує бажання з можливістю й старанням».
Виходжу із принципу, що будь-які речі довершуються лише міркуваннями та виваженими судженнями. І при цьому у керівництва мають бути присутні честь, гідність, порядність і повага до людей. Без спеціальних знань, практичних навиків та цих моральних якостей гроші у бюджеті призводять до ще більших корупційних схем.
— Для плідної праці потрібен консенсус, а до міської ради прийшло аж вісім політичних сил. Як будете працювати з ними?
— Особисто я уже тривалий час працюю у міській раді. Розпочинав з найнижчих посад. Пройшов шлях, як кажуть, від «солдата» до «генерала». Був депутатом двох скликань і сьогодні жоден з моїх «друзів» не зможе сказати, що Михайло Полодюк долучився до якоїсь корупційної схеми чи взяв собі щось за рахунок громади.
Хочу вірити, що всі депутати балотувалися теж задля добробуту людей. Тому, незважаючи на партійну приналежність, повинні об'єднатися і працювати на благо громади. А виборцям хочу нагадати, що їхня місія 25 жовтня не закінчилась. Обов'язок громади – контролювати тих, кого вони обрали.
— Михайле Івановичу, так склалось традиційно, що кожен з нас з приходом нового року чекає змін на краще. Що б Ви побажали шепетівчанам за келихом шампанського у Новорічну ніч?
— Бажаю, щоб у наступному році кожен був успішним у професійних справах та особистому житті. Оскільки будь-які досягнення живлять віру у майбутнє та додають впевненості у завтрашньому дні.
У новому, 2016 році щиро зичу вам, дорогі земляки, здоров'я, щастя, злагоди і добробуту! Нехай Новорічно-Різдвяні свята об'єднають усіх людей чистим світлом людських чеснот та цінностей — і тих, хто зустрічає їх у дружньому сімейному колі, й тих, хто перебуває далеко від рідної домівки!
Нехай у кожній родині панують мир та спокій! Будьмо оптимістами, будьмо будівничими добрих справ на користь рідного міста! Вітаю усіх вас, шановні шепетівчани, з Новим роком та Різдвом Христовим!
— Дякуємо Вам за розмову і бажаємо подальших успіхів у новому році!
П.АНТОНЕНКО.